Jordgubbstårta med fläder och mandelmassa
  • Ugn 125º

Jordgubbstårta med fläder och mandelmassa

3.57 (72 betyg)

Tårtan bygger på en fluffig frasig flädermarängsbotten, god att äta direkt när crème fraichetoppingen och jordgubbarna just klickats på. Men också fantastisk senare på kvällen eller dagen efter då marängen segat till sig.

  • Ingredienser 8
  • Ugnstemperatur 125º

Tillagningstid: 2,5 timmar

Ingredienser

10 portioner
  • 6 äggvitor
  • 3 dl socker
  • 1 dl koncentrerad fläderblomssaft
Fyllning:
  • 200 g riven mandelmassa
Garnering:
  • 5 dl vispad crème fraiche
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 vaniljstång, urskrapade frön
  • 1 liter delade jordgubbar
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Koka flädersaft och socker till en simmig konsistens (sirap). Vispa äggvitorna och häll ner fläder- och socker-sirapen i en fin stråle under vispningen. Vispa till ett fast vitt skum. Bred ut i en hög och jämn cirkel på en plåt med bakplåtspapper.

  2. 2

    Grädda mitt i ugnen i ca 2 timmar och låt sedan bottnen kallna på plåten. Riv mandelmassan och strö ett jämnt lager över marängbottnen.

  3. 3

    Vispa crème fraiche tills den blir fast och blanda ner vaniljsockret och vaniljfröna. Bred ett tjockt lager crème fraiche över mandelmassan och garnera med jordgubbarna.

Sätt ett betyg

4 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Maria Söderberg

    Mums! Min botten blev också mjuk, men det var bara gott.

  • Linnea

    Bottnen blev mjuk och inte krispig tyvärr.

  • Sibban

    Toppengod tårta som jag gör om till små bakelser i stället, Blir ca 20 st små.

  • Sibban

    Toppengod tårta som jag gör om till små bakelser i stället, Blir ca 20 st små.