Jordgubbs- och limecheesecake
  • Tid 30 min + tid att stelna

Jordgubbs- och limecheesecake

3.75 (12 betyg)

Lime är en jättegod smakkombo till jordgubbar.

  • Tillagningstid 30 min + tid att stelna
  • Ingredienser 16

Ingredienser

12 bitar
  • 130 g digestivekex
  • 100 g smör, smält
  • 0.5 tsk mortlade kardemummakärnor
  • 1 krm salt
  • 6 gelatinblad
  • 225 g färska eller frysta jordgubbar
  • 1 lime, finrivet skal och saft
  • 300 g cream cheese
  • 3 dl yoghurt 10% eller crème fraiche
  • 3 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
Topping
  • 1 gelatinblad
  • 1.5 dl jordgubbssylt
  • 0.5 lime, finrivet skal
  • myntablad att garnera med
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Mixa eller mortla kexen till ett fint smul. Blanda med smör, kardemumma och salt. Tryck ut blandningen i botten på en form med löstagbara kanter, ca 26 cm i diameter.

  2. 2

    Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

  3. 3

    Mixa halvtinade jordgubbar, limeskal (endast det gröna) och limesaft. Vispa för hand ihop jordgubbarna med cream cheese, yoghurt, florsocker, vaniljsocker och salt till en jämn smet.

  4. 4

    Lyft upp gelatinbladen så att en del vatten följer med och lägg i en kastrull. Smält försiktigt och ringla ner under omrörning i smeten. Häll smeten i formen och plasta in. Ställ in i kylen att stelna minst 3 tim.

Topping:

  1. 1

    Lägg gelatinbladet i kallt vatten tills det är mjukt. Smält försiktigt tillsammans med sylten i en kastrull. Rör ner limeskalen (endast det gröna) och häll ut över cheesecaken. Låt stelna i kyl ca 30 min. Garnera ev med mynta.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Går lika bra att byta ut toppingen mot skivade färska jordgubbar.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Katarina

    Det måste vara något fel på detta recept. Kakans botten blir stenhård och fyllningen stelnar inte.