
Jordgubbs- och limecheesecake
Betyg (1-5):
Lime är en jättegod smakkombo till jordgubbar.
Tillagningstid: 30 min + tid att stelna
12 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- (15)
- 130 g digestivekex
- 100 g smör, smält
- 0.5 tsk mortlade kardemummakärnor
- 6 gelatinblad
- 225 g färska eller frysta jordgubbar
- 1 lime, finrivet skal och saft
- 300 g cream cheese
- 3 dl yoghurt 10% eller crème fraiche
- 3 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
- Topping
- 1 gelatinblad
- 1.5 dl jordgubbssylt
- 0.5 lime, finrivet skal
- myntablad att garnera med
Gör så här
- Mixa eller mortla kexen till ett fint smul. Blanda med smör, kardemumma och salt. Tryck ut blandningen i botten på en form med löstagbara kanter, ca 26 cm i diameter.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Mixa halvtinade jordgubbar, limeskal (endast det gröna) och limesaft. Vispa för hand ihop jordgubbarna med cream cheese, yoghurt, florsocker, vaniljsocker och salt till en jämn smet.
- Lyft upp gelatinbladen så att en del vatten följer med och lägg i en kastrull. Smält försiktigt och ringla ner under omrörning i smeten. Häll smeten i formen och plasta in. Ställ in i kylen att stelna minst 3 tim.
Topping:
- Lägg gelatinbladet i kallt vatten tills det är mjukt. Smält försiktigt tillsammans med sylten i en kastrull. Rör ner limeskalen (endast det gröna) och häll ut över cheesecaken. Låt stelna i kyl ca 30 min. Garnera ev med mynta.
Tips

Går lika bra att byta ut toppingen mot skivade färska jordgubbar.
Liknande recept
Jordgubbs- och limecheesecake
Betyg (1-5):
Lime är en jättegod smakkombo till jordgubbar.
Tillagningstid: 30 min + tid att stelna
12 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Mixa eller mortla kexen till ett fint smul. Blanda med smör, kardemumma och salt. Tryck ut blandningen i botten på en form med löstagbara kanter, ca 26 cm i diameter.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Mixa halvtinade jordgubbar, limeskal (endast det gröna) och limesaft. Vispa för hand ihop jordgubbarna med cream cheese, yoghurt, florsocker, vaniljsocker och salt till en jämn smet.
- Lyft upp gelatinbladen så att en del vatten följer med och lägg i en kastrull. Smält försiktigt och ringla ner under omrörning i smeten. Häll smeten i formen och plasta in. Ställ in i kylen att stelna minst 3 tim.
Topping:
- Lägg gelatinbladet i kallt vatten tills det är mjukt. Smält försiktigt tillsammans med sylten i en kastrull. Rör ner limeskalen (endast det gröna) och häll ut över cheesecaken. Låt stelna i kyl ca 30 min. Garnera ev med mynta.
Tips

Går lika bra att byta ut toppingen mot skivade färska jordgubbar.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2016-06-04
Det måste vara något fel på detta recept. Kakans botten blir stenhård och fyllningen stelnar inte.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Katarina
2016-06-04
Det måste vara något fel på detta recept. Kakans botten blir stenhård och fyllningen stelnar inte.