Janssons frestelse på gravad lax
  • Tid 20 min + 50 minuter i ugn
  • Ugn 200º

Janssons frestelse på gravad lax

4.12 (8 betyg)

En klassisk Janssons frestelse där ansjovisen är utbytt mot gravad lax.

  • Tillagningstid 20 min + 50 minuter i ugn
  • Ingredienser 8
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

4 portioner
  • 1 kg potatis
  • 400 g gravad lax
  • 1 strimlad gul lök
  • 4 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 3 skivor tärnat vitt bröd
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skala och skär potatisen i tunna stavar. Strimla eller skär laxen i små bitar. Blanda potatis, lax och lök i en ugnsfast form. Rör ihop grädde, mjölk, salt och peppar i en skål. Slå blandningen över potatisen i formen och toppa med tärnat vitt bröd. Grädda i ugnen cirka 50 minuter.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Tiden i ugnen kan variera med tanke på potatisstavarnas tjocklek! Tunna stavar går fortare än tjocka!
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

7 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Lars-Åke

    Gravlaxfrestelse a la Jansson. För de som inte gillar att man "missbrukar" det ursprungliga namnet på rätten Janssons Frestelse. Rätten kan varieras på många sätt, bla har jag bytt ut den gula löken mot finhackad ramslök med gott resultat.

  • Marianne

    Är så god om man dessutom lägger överst bacon i små tärningar, för icke köttgillande passar det inte men... Ger en spännande rökt version som kanske övriga gillar.

  • Catta

    Men gud låt den heta vad den heter haha! Är väl hur den smakar som spelar roll :P

  • Marianne

    Tycker också att det borde heta nånting annat, t ex laxfrestelse. Man kan minska på saltet för den gravade laxen ger så mycket sälta ändå. Lite hackad dill kan blandas i. Jättegod rätt!

Visa fler