Indisk tikka masala

Indisk tikka masala

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(18)

Krämig kryddig gryta med paneer (indisk ost), grädde och spenat. Recept ur kokboken: Prepp av Ylva Bergqvist

Tillagningstid: 35 min + 40 min
4 portioner
  • 3 dl basmatiris
  • 1.5 dl naturella cashewnötter
  • 5 dl tomatsås (½ sats av receptet nedan)
  • 2 dl grädde
  • 400 g paneer, tärnad
  • 70 g babyspenat
  • salt
  • Indisk kryddmix
  • 2 tsk garam masala
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 0.5 tsk mald gurkmeja
  • 0.5 tsk kanel
  • Tomatsås
  • 4 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 0.5 dl olivolja
  • 800 g hela tomater (på burk)
  • 2 dl vatten
  • honung
  • salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Lägg nötterna i 5 dl kokhett vatten, låt stå minst 10 min och häll sedan av vattnet. Blanda ihop alla torra kryddor till kryddmixen.
  2. Rosta kryddmixen i torr panna under omrörning tills det doftar. Tillsätt tomatsås, grädde och nötter (spara några till servering) i pannan och låt koka ca 10 min. Mixa till en slät sås.
  3. Lägg i ost och spenat (spara några blad till servering). Späd såsen med vatten om den är för tjock. Smaka av med salt och servera när allt är varmt.
  4. Servera såsen med riset och garnera med resten av nötterna och spenaten.

Tomatsås

  1. Fräs vitlöken i olja i en kastrull utan att den får färg. Tillsätt tomater och vatten och låt sjuda tills såsen tjocknat och blivit blank, ca 40 min. Mosa tomaterna vartefter de mjuknar eller mixa såsen slät när såsen kokat klart. Smaka av med honung, salt och peppar.

Tips

Gör tomatsåsen dagen innan så går det fort att laga denna rätt. Paneer kan bytas ut mot halloumi eller tofu.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Patrick

2022-01-29

Hej. Jag testade att göra detta receptet men jag adderade stekt kyckling istället för osten + att jag serverade hembakt Naan bröd till -->https://www.coop.se/recept/naanbrod/ Det blev succé hemma vill jag lova :-)

Checkbox Coop

2020-08-28

Hej Johan. Tack för att du påpekade det. Tiden för själva såsen hade försvunnit. Det ska precis som du skriver vara 35+40 minuter. Mvh Maja/redaktör

Johan

2020-08-18

Det står tillagningstid 35 minuter. Men det är väl efter att tomatsåsen är klar? Den ska koka i 40 min och används i en annan del av receptet. Så 40+35 blir det.

Checkbox Coop

2019-09-05

Hej Katrin! Precis som det står under "ingredienser": 5 dl tomatsås (½ sats av receptet nedan) Så det stämmer att du tar halva mängden av tomatsåsen :) Lycka till i köket! /Elsa, webbredaktör

Katrin

2019-09-02

I receptet i Mer smak ska bara halva satsen av tomatsås användas, vilken mängd är den riktiga?

Indisk tikka masala
18 st
  • Ingredienser (18)
  • 3 dl basmatiris
  • 1.5 dl naturella cashewnötter
  • 5 dl tomatsås (½ sats av receptet nedan)
  • 2 dl grädde
  • 400 g paneer, tärnad
  • 70 g babyspenat
  • salt
  • Indisk kryddmix
  • 2 tsk garam masala
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 0.5 tsk mald gurkmeja
  • 0.5 tsk kanel
  • Tomatsås
  • 4 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 0.5 dl olivolja
  • 800 g hela tomater (på burk)
  • 2 dl vatten
  • honung
  • salt och svartpeppar

Indisk tikka masala

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(18)

Krämig kryddig gryta med paneer (indisk ost), grädde och spenat. Recept ur kokboken: Prepp av Ylva Bergqvist

Tillagningstid: 35 min + 40 min
4 portioner

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Lägg nötterna i 5 dl kokhett vatten, låt stå minst 10 min och häll sedan av vattnet. Blanda ihop alla torra kryddor till kryddmixen.
  2. Rosta kryddmixen i torr panna under omrörning tills det doftar. Tillsätt tomatsås, grädde och nötter (spara några till servering) i pannan och låt koka ca 10 min. Mixa till en slät sås.
  3. Lägg i ost och spenat (spara några blad till servering). Späd såsen med vatten om den är för tjock. Smaka av med salt och servera när allt är varmt.
  4. Servera såsen med riset och garnera med resten av nötterna och spenaten.

Tomatsås

  1. Fräs vitlöken i olja i en kastrull utan att den får färg. Tillsätt tomater och vatten och låt sjuda tills såsen tjocknat och blivit blank, ca 40 min. Mosa tomaterna vartefter de mjuknar eller mixa såsen slät när såsen kokat klart. Smaka av med honung, salt och peppar.

Tips

Gör tomatsåsen dagen innan så går det fort att laga denna rätt. Paneer kan bytas ut mot halloumi eller tofu.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Patrick

2022-01-29

Hej. Jag testade att göra detta receptet men jag adderade stekt kyckling istället för osten + att jag serverade hembakt Naan bröd till -->https://www.coop.se/recept/naanbrod/ Det blev succé hemma vill jag lova :-)

Checkbox Coop

2020-08-28

Hej Johan. Tack för att du påpekade det. Tiden för själva såsen hade försvunnit. Det ska precis som du skriver vara 35+40 minuter. Mvh Maja/redaktör

Johan

2020-08-18

Det står tillagningstid 35 minuter. Men det är väl efter att tomatsåsen är klar? Den ska koka i 40 min och används i en annan del av receptet. Så 40+35 blir det.

Checkbox Coop

2019-09-05

Hej Katrin! Precis som det står under "ingredienser": 5 dl tomatsås (½ sats av receptet nedan) Så det stämmer att du tar halva mängden av tomatsåsen :) Lycka till i köket! /Elsa, webbredaktör

Katrin

2019-09-02

I receptet i Mer smak ska bara halva satsen av tomatsås användas, vilken mängd är den riktiga?