Hollandaise

Hollandaise

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(109)

Klassiskt recept på hemgjord hollandaise. Enkelt, gott och ett måste till Egg Florentine.

Tillagningstid: 20 min
Svårighetsgrad:Medel
4 portioner
  • 150 g smör eller margarin
  • 3 äggulor
  • 3 msk vatten eller torrt vin
  • 0.5 msk pressad citron
  • vitpeppar
  • I matberedare eller mixer:
  • 150 g smör eller margarin
  • 3 äggulor
  • 0.5 msk pressad citron
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Smält smöret och låt det svalna något. Skilj på äggens gulor och vitor. Blanda äggulor och vatten eller vin i en liten kastrull. (Använd inte stålvisp i aluminiumkastrull till rätter med ägg, för då blir såsen lätt gråaktig.)
  2. Ställ kastrullen i vattenbad i en större kastrull. Vattnet ska sjuda men inte koka. Sjud under vispning tills gulorna tjocknat. Tag kastrullen från värmen. Tillsätt det smälta smöret under kraftig vispning, först droppvis, sedan i en mycket tunn stråle. Ta inte med bottensatsen. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med citron och lite salt och peppar.

I matberedare eller mixer:

  1. Smält smöret och låt det bli så hett att det bubblar, men inte tar färg. Använd kniven till matberedaren. Lägg äggulorna i blandarskålen, sätt i gång maskinen och häll i det heta smöret i en fin stråle. Ta inte med bottensatsen. Det blir snabbt en slät tjock sås. Smaksätt med citron, salt och peppar och kör ett par varv.

Tips

Om såsen börjar "skära sig", tillsätt en isbit eller lite kallt vatten och vispa kraftigt.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Kjell-Arne Adolphzon

2015-05-02

Det här var det bästa receptet jag har sett på Hollandaise! Perfekt sås på några minuter.

Hollandaise
9 st
  • Ingredienser (9)
  • 150 g smör eller margarin
  • 3 äggulor
  • 3 msk vatten eller torrt vin
  • 0.5 msk pressad citron
  • vitpeppar
  • I matberedare eller mixer:
  • 150 g smör eller margarin
  • 3 äggulor
  • 0.5 msk pressad citron
  • vitpeppar

Hollandaise

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(109)

Klassiskt recept på hemgjord hollandaise. Enkelt, gott och ett måste till Egg Florentine.

Tillagningstid: 20 min
Svårighetsgrad:Medel
4 portioner

Gör så här

  1. Smält smöret och låt det svalna något. Skilj på äggens gulor och vitor. Blanda äggulor och vatten eller vin i en liten kastrull. (Använd inte stålvisp i aluminiumkastrull till rätter med ägg, för då blir såsen lätt gråaktig.)
  2. Ställ kastrullen i vattenbad i en större kastrull. Vattnet ska sjuda men inte koka. Sjud under vispning tills gulorna tjocknat. Tag kastrullen från värmen. Tillsätt det smälta smöret under kraftig vispning, först droppvis, sedan i en mycket tunn stråle. Ta inte med bottensatsen. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med citron och lite salt och peppar.

I matberedare eller mixer:

  1. Smält smöret och låt det bli så hett att det bubblar, men inte tar färg. Använd kniven till matberedaren. Lägg äggulorna i blandarskålen, sätt i gång maskinen och häll i det heta smöret i en fin stråle. Ta inte med bottensatsen. Det blir snabbt en slät tjock sås. Smaksätt med citron, salt och peppar och kör ett par varv.

Tips

Om såsen börjar "skära sig", tillsätt en isbit eller lite kallt vatten och vispa kraftigt.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Kjell-Arne Adolphzon

2015-05-02

Det här var det bästa receptet jag har sett på Hollandaise! Perfekt sås på några minuter.