Hemavans äppelkaka
  • Tid 90 min
  • Ugn 175º
  • Svårighetsgrad Medel

Hemavans äppelkaka

3.56 (145 betyg)

En riktig äppeldröm, krämig och nötig med smak av kanel. Får vilken äppelkaksälskare som helst på fall.

  • Tillagningstid 90 min
  • Ingredienser 12
  • Ugnstemperatur 175º
  • Svårighetsgrad Medel
Superenkla äppelkakan Barnens favorit
Äppelpaj med mandelmassa Smakrik variant

Ingredienser

8 portioner
Pajdeg:
  • 2 dl havregryn eller vetekli
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 125 g smör eller margarin
Fyllning:
  • 5 grovrivna äpplen
  • 3 ägg
  • 1 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl hackade nötter, gärna sötmandel
  • 1.5 tsk mald kanel
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Blanda alla torra ingredienser till pajdegen. Finfördela fettet i mjölblandningen och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i en pajform med 26 cm diameter och ställ den i kylen ca 30 minuter.

  2. 2

    Förgrädda i mitten av ugnen 10 minuter. Bred ut äpplena över pajdegen.

  3. 3

    Vispa ihop äggen med strösockret och vaniljsockret. Rör ner crème fraichen och häll blandningen över äpplena. Strö över nötter och kanel. Grädda ytterligare ca 40 minuter.

Servering

Servera pajen ljummen med lättvispad grädde, vaniljsås eller glass.
Sätt ett betyg

24 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Coop webbredaktör

    Angelica - Det blev tyvärr fel i receptet. Nu har vi ändrat så det stämmer. Hälsar Elsa, webbredaktör

  • Angelica

    Ska man verkligen förbaka skalet med äpplena på?

  • Arja

    Gjorde äppelpaijen på nytt, nu med creme Fraiche smaksatt med paprika och chili (jag hade inget annat hemma), jag hade också kokat äpplen som kompott med lite socker och kanel. Blev väldigt lyckat, tycker jag själv i alla fall

  • Arja

    Yes! Jätte god pajrecept. Det blir många sådana här i år, när det är så god äppelår (2018 alltså) 😍

Visa fler