Hallon- och apelsinsemifreddo
  • Tid 30 min + tid i frysen
  • Ugn 225º

Hallon- och apelsinsemifreddo

3.74 (27 betyg)

Gör din egen semifreddo och smaksätt den med nötter, hallon och apelsin.

  • Tillagningstid 30 min + tid i frysen
  • Ingredienser 12
  • Ugnstemperatur 225º

Ingredienser

8 portioner
  • 3 dl mixade hasselnötter
  • 3 dl florsocker
  • 3 äggvitor
  • 1 msk olja till formen
Fyllning:
  • 3 gelatinblad
  • 2 dl grädde
  • 3 äggulor
  • 2 dl socker
  • 2 dl frysta, lätt tinade hallon
  • 1 tsk rivet apelsinskal
  • 1 dl pressad apelsinsaft
Till servering:
  • färska bär
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Blanda 2,5 deciliter hasselnötter med florsockret.
    Dela äggvitor och gulor och vispa vitorna hårt. Vänd försiktigt ned nötblandningen.

  2. 2

    Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg i botten av en springform, 28 centimeter, med löstagbar kant. Pensla pappret med lite olja. Bred ut nötmarängmassan i formen. Strö över resten av nötterna. Grädda mitt i ugnen tills kakan hårdnat och fått färg, 12-15 minuter.

  3. 3

    Ta kakan ur formen och dela den försiktigt i 2 bottnar med en kniv. Låt svalna och ta bort bakplåtspappret.

Fyllning

  1. 1

    Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden hårt i en skål. Vispa äggulorna och sockret pösigt i en annan skål. Smält gelatinet enligt anvisning på förpackningen och vispa ner i äggblandningen. Blanda ner hallon, apelsinskal och -saft. Vänd försiktigt ned grädden.

  2. 2

    Lägg en nötbotten i formen igen med smörpapper i botten. Bred över fyllningen och lägg på den andra botten. Ställ i frysen minst 2 timmar. Låt tina 10-15 minuter innan servering.

Servering

Servera med färska bär.
Sätt ett betyg

4 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Kristina Hermansson

    Det här receptet innehåller gelatin och är alltså inte vegetariskt!

  • Stefan i Halmstad

    Omöjligt dela bottnen. Hur många grader? God men gör botten i två omgångar menar jag.

  • Katrin

    Helt värdelös faktiskt! Extremt svårt att dela nötmarängbotten på två bottnar. Det översta lagret sprack direkt när den stelnat något och när man försökte lyfta över botten förstördes allt. Slutade med att jag enbart kunde använda botten och fick skippa själva locket och dekorera med bär. Blev väl OK. Saknade även ungstemperatur i receptet.

  • Dissapointed

    Den hårdnar ju inte i ugnen, hade den inne nästan 20min...