Gryta africana

Betyg (1-5):
3.67 (42 betyg)

En kryddstark och mustig köttgryta med härliga tillbehör.

Tillagningstid: 2 timmar
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (19)
  • 1 kg grytbitar, av högrev eller bog
  • 2 msk smör
  • 0.5 tsk peppar
  • 2 msk olja
  • 2 msk curry
  • 2 gula lökar, skalade, i stora bitar
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 1 hackade röd chili
  • 0.5 hackad grön chilifrukt
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 2 msk paprikapulver
  • 15 dl vatten
  • 2 msk mango chutney
  • 1 tsk salt
  • Tillbehör:
  • 0.5 färsk ananas, i bitar
  • 1 dl torkade aprikoser, i bitar
  • 1 dl rostade cashewnötter
  • 0.5 dl rostade kokosflingor
  • 0.5 dl hackad färsk koriander

Gör så här

  1. Skär bort eventuella senor på grytbitarna. Hetta upp en stekpanna med lite smör och bryn hälften av köttbitarna på stark värme runt om så att de får en fin stekyta. Salta och peppra. Gör likadant med resten av köttet. Hetta upp oljan i en rymlig gryta. Tillsätt curryn och låt den fräsa i oljan cirka 30 sekunder.
  2. Lägg i lök, vitlök och chili och låt det fräsa ytterligare någon minut under omrörning. Tillsätt det brynta köttet, buljongtärningar, paprikapulver och 4/5 av vattnet. Låt koka länge på medelstark värme, cirka 1,5 timme.
  3. Späd med resterade vatten efter 1 timme. Rör om då och då. Provsmaka en köttbit. Om den är mör och lätt att tugga är köttet klart. Låt grytan koka tills köttet är riktigt mört och buljongen tjocknat. Smaka av med mango chutney.

Till servering

  1. Servera köttgrytan med färsk ananas, aprikoser, rostade cashewnötter (var uppmärksam när du rostar dem i en torr stekpanna, de bränns lätt), rostade kokosflingor och färsk koriander. Servera med till exempel hirs eller quinoa.

Servering

Servera med hirs eller quinoa.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Anders

2014-03-30

Jättegott och lättlagat, men det räckte med 1 liter vatten.

Gunilla

2014-01-09

Gott

Marie

2013-06-09

Gott!!

Britta/Webbredaktionen

2012-09-24

Ja, det räcker nog till fler än 4 personer.

veronica

2012-09-22

Är receptet verkligen för bara 4 portioner? 1 kg kött verkar mycket.

Liknande recept

Gryta på vildsvin, aprikoser, nötter och russin

(17)

Kasslerburgare med ananas och ost

(2)

Biffsallad med melon och fetaost

(21)

Fläskkotletter med sallad på stekta päron och ost

(4)

Köttgryta med ingefärssmak

(20)

Marinerad biff med mango

(9)

Plommonspäckad fläskkarré

(0)

Köttfärssås med hetta och sötma

(19)
19 st
  • Ingredienser (19)
  • 1 kg grytbitar, av högrev eller bog
  • 2 msk smör
  • 0.5 tsk peppar
  • 2 msk olja
  • 2 msk curry
  • 2 gula lökar, skalade, i stora bitar
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 1 hackade röd chili
  • 0.5 hackad grön chilifrukt
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 2 msk paprikapulver
  • 15 dl vatten
  • 2 msk mango chutney
  • 1 tsk salt
  • Tillbehör:
  • 0.5 färsk ananas, i bitar
  • 1 dl torkade aprikoser, i bitar
  • 1 dl rostade cashewnötter
  • 0.5 dl rostade kokosflingor
  • 0.5 dl hackad färsk koriander

Gryta africana

Betyg (1-5):
3.67 (42 betyg)

En kryddstark och mustig köttgryta med härliga tillbehör.

Tillagningstid: 2 timmar
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skär bort eventuella senor på grytbitarna. Hetta upp en stekpanna med lite smör och bryn hälften av köttbitarna på stark värme runt om så att de får en fin stekyta. Salta och peppra. Gör likadant med resten av köttet. Hetta upp oljan i en rymlig gryta. Tillsätt curryn och låt den fräsa i oljan cirka 30 sekunder.
  2. Lägg i lök, vitlök och chili och låt det fräsa ytterligare någon minut under omrörning. Tillsätt det brynta köttet, buljongtärningar, paprikapulver och 4/5 av vattnet. Låt koka länge på medelstark värme, cirka 1,5 timme.
  3. Späd med resterade vatten efter 1 timme. Rör om då och då. Provsmaka en köttbit. Om den är mör och lätt att tugga är köttet klart. Låt grytan koka tills köttet är riktigt mört och buljongen tjocknat. Smaka av med mango chutney.

Till servering

  1. Servera köttgrytan med färsk ananas, aprikoser, rostade cashewnötter (var uppmärksam när du rostar dem i en torr stekpanna, de bränns lätt), rostade kokosflingor och färsk koriander. Servera med till exempel hirs eller quinoa.

Servering

Servera med hirs eller quinoa.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Anders

2014-03-30

Jättegott och lättlagat, men det räckte med 1 liter vatten.

Gunilla

2014-01-09

Gott

Marie

2013-06-09

Gott!!

Britta/Webbredaktionen

2012-09-24

Ja, det räcker nog till fler än 4 personer.

veronica

2012-09-22

Är receptet verkligen för bara 4 portioner? 1 kg kött verkar mycket.

Liknande recept

Gryta på vildsvin, aprikoser, nötter och russin

(17)

Kasslerburgare med ananas och ost

(2)

Biffsallad med melon och fetaost

(21)

Fläskkotletter med sallad på stekta päron och ost

(4)

Köttgryta med ingefärssmak

(20)

Marinerad biff med mango

(9)

Plommonspäckad fläskkarré

(0)

Köttfärssås med hetta och sötma

(19)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies