Grilltider och innertemperaturer
Här hittar du grilltider och innertemperaturer för fläskkött, nötkött, kyckling och fisk. Ungefärliga grilltider och innertemperaturer för träkols- och gasolgrillar. Lägg till några minuter för elgrill.
Grilltider för nötkött
- Oxfilé, biff (1,5 cm) 2–3 min/sida
- Entrecôte, biff (1,5 cm) 2–3 min/sida
- Hel entrecôte ca 30 min*
- Lövbiff (0,5 cm) 30 sek/sida
- Ryggbiff, skivor (för rosa mitt) ca 1 min/sida
- Grillskiva, rostbiff/ hängmörad högrev (1,5 cm) 2–3 min/sida
- Hamburgare (2 cm) 2–3 min/sida
Grilltider för fläskkött
- Fläskkött marineras 2-3 timmar i kylskåp och rumstempereras före grillningen.
- Fläskkarré, fläskkotlett (1,5 cm) 3–4 min/sida
- Flintastek (2–3 cm) 10–15 min/sida**
- Revbensspjäll, bitar (3–4 cm) ca 15 min/sida**
Grilltider för kyckling & kalkon
- Kycklingfilé ca 12 min totalt
- Kycklingklubbor 25–30 min totalt
- Kycklinghalvor c:a 30 min totalt
- Kycklingvingar och -ben 15–20 min totalt
Grilltider för lammkött
- Lammkotlett (1,5 cm) 2–3 min/sida
- Grillskiva av lammstek (1,5 cm) 3–4 min/sida
- Lammfilé ca 4 min/sida
Grilltider för fisk
- Tunna filéer 3–4 min/sida
- Tjocka filéer 6–8 min/sida
- Laxkotlett (2–3 cm) 4–5 min/sida
- Småfiskar t.ex. strömming 3–5 min/sida
- Fisk i foliepaket 15 min
Grilltider för skaldjur
- Kungsräkor ca 1 min/sida
- Kokta pilgrimsmusslor 1–2 min/sida
- Kokta hummerhalvor 2–3 min/sida
Innertemperatur för kött
Nöt, älg, kalv, lamm, rådjur, ren, hjort, filé, rostbiff, ryggbiff, flankstek, entrecote, fransyska, sadel, stek
Rosaröd: 55°
Rosa: 60°
Genomstekt: 70°
Fläskfilé: Rosa: 65°
Fläskfilé, kotlettrad, skinka: Från 70°
Fläskkarré: 57°
Tips!
För ett saftigare resultat på fläskfilé rekommenderas en innetemperatur på 65°, livsmedelsverket rekommenderar dock att fläskfilén genomsteks.
Innertemperatur för kyckling och kalkon
Kyckling, kalkon bröstfilé och lårfilé: 70°
Kyckling och kalkon med ben: 75°
Tips!
Stick en provsticka eller termometernål där lårbenet är fäst vid kroppen, eftersom klycklingen/kalkonen är tjockast där och därför tar längre tid än bröstdelen. Om köttsaften är genomskinlig och temperaturen 75° är fågeln klar.
Innertemperatur för fisk
Hel fisk, lax, torsk, sej, hälleflundra, torskrygg: 52°
Tonfisk: 32°