Grekisk filodegspaj
  • Tid 50 min
  • Ugn 175º

Grekisk filodegspaj

4.16 (19 betyg)

En härligt mättande paj med frasigt skal som hela familjen kommer att älska.

  • Tillagningstid 50 min
  • Ingredienser 16
  • Ugnstemperatur 175º

Ingredienser

6 portioner
  • 500 g nötfärs
  • 2 msk olivolja
  • 1 hackad röd paprika
  • 1 hackad rödlök
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 tsk torkad oregano
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 15 körsbärstomater
  • 2.5 dl hackade urkärnade kalamataoliver
  • 300 g fetaost
  • 1 rulle filodeg
  • 2 dl riven ost
  • 0.5 dl olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 tsk chiliflakes
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 175°. Stek färsen i olja tills den är brun och smulig. Tillsätt paprika, lök och vitlök. Stek tills löken är mjuk. Krydda med oregano, salt och peppar. Vänd ner tomater och oliver. Smula ner fetaosten. Låt svalna.

  2. 2

    Lägg ut filodegsarken omlott på mjölad bänk, så att det blir en lång degbotten i flera lager (drygt en meter). Strö över köttfärsfyllning och riven ost. Rulla ihop till en lång rulle. Rulla ihop till en snurra. Putta försiktigt över hela snurran till en plåt med bakplåtspapper.

  3. 3

    Pensla pajen rikligt med olja och strö över flingsalt och chiliflakes. Täck pajen med ett filodegsark så att ytan inte bränns. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Lyft bort filodegsarket som ligger ovanpå de sista 5 minuterna så att pajen får fin gyllene färg.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Det är lite knepigt att få ihop rullen, men det går att lappa med degbitar, och det blir väldigt gott och fint när den väl är gräddad.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

6 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Maria

    På mitt Coop finns det två sorters filodegsförpackningar i olika storlek, hur mycket är det man ska ha till denna? Bättre att skriva "En förpackning, 400 g" eller liknande.

  • Ulrika

    Det här var ett riktigt bra recept för många! Jag tog bort fetaosten då vi har en osthatare i familjen och det blev jättebra. Mycket chili och myntasås! Jag bröt det extra filoarket i småbitar och satte fram som chips - riktigt chilistarka, men gick åt direkt. Kommer att vara en favorit till tonåringarnas partyn.

  • Marta

    Den var lätt att göra och verkligen jättegott. Alla tyckte om den. Istället för att göra snurran, ska jag göra mindre bitar. Familjefavorit.

  • Kristina

    Väldigt god. Och inte allt för svår att göra.

Visa fler