Gräddtårta med rabarber och jordgubbar

Betyg (1-5):
5 (2 betyg)

Sommartårtan som har allt, jordgubbar, rabarber och grädde.

Tillagningstid: 1 tim + tid att kallna
Ugnstemperatur:175º
12 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Tårtbotten
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Fyllning och topping
  • 600 g rabarber
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 liter jordgubbar
  • 2 gelatinblad
  • 1 dl konc rabarbersaft eller jordgubbssaft
  • blommor och blad
  • Fyllning och topping2
  • 2 dl syltsocker

Gör så här

  1. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjölerna med bakpulver. Rör försiktigt ner det i smeten.
  2. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan kallna. Skär rabarbern i ca 1 cm bitar. Lägg i en kastrull med syltsocker och vaniljpulver.
  3. Låt koka ihop till sylt, ca 10 min på medelvärme, rör då och då. Tillsätt ev lite vatten i början om det behövs. Låt sylten kallna. Dela kakan i tre bottnar. Vispa grädden fluffig. Bre ett lager rabarbersylt och ett lager grädde på den understa bottnen.
  4. Lägg på tunt skivade jordgubbar. Lägg på nästa botten och gör likadant. Lägg på sista bottnen. Bre grädde på och runt hela tårtan, spara lite till garnering.
  5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min, tills de är mjuka. Smält bladen i saft på medelvärme under omrörning. Låt svalna tills gelén är något tjockare i konsistensen. Garnera tårtan med spritsad grädde och delade jordgubbar. Pensla jordgubbarna med gelén. Låt stelna till i kylen ca 10 min. Garnera ev tårtan med blommor och blad.

Tips

Skulle det bli rabarbersylt över är den jättegod till morgongröten eller plättarna.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Andreas

2019-06-29

40 min? Min var klar efter 25.

Liknande recept

Vattenmelonsoppa - Coop

(0)

Hallonsmoothie - Coop

(7)

Frasvåfflor - Coop

(123)

Smulpaj med blåbär och vit choklad - Coop

(21)

Kladdkaka grundrecept - Coop

(778)

Banan- och kokosglass med rå kolasås och rostade mandlar - Coop

(19)

Våfflor med blåbärsyoghurt - Coop

(5)

Hemavans äppelkaka - Coop

(150)
13 st
  • Tårtbotten
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Fyllning och topping
  • 600 g rabarber
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 liter jordgubbar
  • 2 gelatinblad
  • 1 dl konc rabarbersaft eller jordgubbssaft
  • blommor och blad
  • Fyllning och topping2
  • 2 dl syltsocker

Gräddtårta med rabarber och jordgubbar

Betyg (1-5):
5 (2 betyg)

Sommartårtan som har allt, jordgubbar, rabarber och grädde.

Tillagningstid: 1 tim + tid att kallna
Ugnstemperatur:175º
12 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjölerna med bakpulver. Rör försiktigt ner det i smeten.
  2. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan kallna. Skär rabarbern i ca 1 cm bitar. Lägg i en kastrull med syltsocker och vaniljpulver.
  3. Låt koka ihop till sylt, ca 10 min på medelvärme, rör då och då. Tillsätt ev lite vatten i början om det behövs. Låt sylten kallna. Dela kakan i tre bottnar. Vispa grädden fluffig. Bre ett lager rabarbersylt och ett lager grädde på den understa bottnen.
  4. Lägg på tunt skivade jordgubbar. Lägg på nästa botten och gör likadant. Lägg på sista bottnen. Bre grädde på och runt hela tårtan, spara lite till garnering.
  5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min, tills de är mjuka. Smält bladen i saft på medelvärme under omrörning. Låt svalna tills gelén är något tjockare i konsistensen. Garnera tårtan med spritsad grädde och delade jordgubbar. Pensla jordgubbarna med gelén. Låt stelna till i kylen ca 10 min. Garnera ev tårtan med blommor och blad.

Tips

Skulle det bli rabarbersylt över är den jättegod till morgongröten eller plättarna.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Andreas

2019-06-29

40 min? Min var klar efter 25.

Liknande recept

Vattenmelonsoppa - Coop

(0)

Hallonsmoothie - Coop

(7)

Frasvåfflor - Coop

(123)

Smulpaj med blåbär och vit choklad - Coop

(21)

Kladdkaka grundrecept - Coop

(778)

Banan- och kokosglass med rå kolasås och rostade mandlar - Coop

(19)

Våfflor med blåbärsyoghurt - Coop

(5)

Hemavans äppelkaka - Coop

(150)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies