Fjärilstårta

Betyg (1-5):
3.45 (42 betyg)

En extra fin tårta med vaniljkräm och bär.

Tillagningstid: 50 minuter
Ugnstemperatur:175º
12 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Tårtbotten:
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Fyllning:
  • 2 dl sylt, mosade bär eller äppelmos
  • 250 g vaniljkräm, t ex kelda vanilj
  • Garnering:
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl bär, karameller, strössel, kakdekorationer, blockchoklad

Gör så här

  1. Smörj och bröa en rund slät form. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten. Häll den i formen. Sätt in den i nedre delen av ugnen och grädda 30-35 minuter. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp på galler.
  2. Dela den kalla sockerkakan i 3 bottnar. Bred sylt, bär eller mos på den understa bottnen och lägg på nästa. Bred på vaniljkräm och täck med den översta bottnen. Dela kakan tvärsöver i 2 halvmånar och lägg dem med de runda sidorna mot varandra.
  3. Vispa grädden och bred den över tårtan. Garnera med några av förslagen och smält ev lite choklad och spritsa ut den till känselspröt från "fjärilen" ut på tårtpappret.

Tål inte allt?

  1. Utan mjölk: Använd mjölkfritt ströbröd till bakformen. Till garneringen blötlägg några gelatinblad i kallt vatten i ca 5 minuter. Vispa havrebaserad vaniljvisp pösig med elvisp. Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull. Häll gelatinet i vaniljsåsen under kraftig vispning. Ställ kallt i 10-15 minuter. Utan ägg: Gör Tårtbotten utan ägg. Utan gluten: Byt ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix och ta ströbröd utan gluten till bakformen.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Kladdkaka med vit choklad och smultopping

(9)

Mandelkaka med körsbär

(2)

Blåbärstårta med rostad havregrynsbotten

(53)

Hallon- och apelsinsemifreddo

(27)

Glasstårta med sockerkaka och tre sorters glass

(4)

Blåbärscocotter

(18)

Blåbärskaka med mandelspån

(7)

Snabb cheesecake med rårörda hallon

(47)
9 st
  • Tårtbotten:
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Fyllning:
  • 2 dl sylt, mosade bär eller äppelmos
  • 250 g vaniljkräm, t ex kelda vanilj
  • Garnering:
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl bär, karameller, strössel, kakdekorationer, blockchoklad

Fjärilstårta

Betyg (1-5):
3.45 (42 betyg)

En extra fin tårta med vaniljkräm och bär.

Tillagningstid: 50 minuter
Ugnstemperatur:175º
12 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Smörj och bröa en rund slät form. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten. Häll den i formen. Sätt in den i nedre delen av ugnen och grädda 30-35 minuter. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp på galler.
  2. Dela den kalla sockerkakan i 3 bottnar. Bred sylt, bär eller mos på den understa bottnen och lägg på nästa. Bred på vaniljkräm och täck med den översta bottnen. Dela kakan tvärsöver i 2 halvmånar och lägg dem med de runda sidorna mot varandra.
  3. Vispa grädden och bred den över tårtan. Garnera med några av förslagen och smält ev lite choklad och spritsa ut den till känselspröt från "fjärilen" ut på tårtpappret.

Tål inte allt?

  1. Utan mjölk: Använd mjölkfritt ströbröd till bakformen. Till garneringen blötlägg några gelatinblad i kallt vatten i ca 5 minuter. Vispa havrebaserad vaniljvisp pösig med elvisp. Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull. Häll gelatinet i vaniljsåsen under kraftig vispning. Ställ kallt i 10-15 minuter. Utan ägg: Gör Tårtbotten utan ägg. Utan gluten: Byt ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix och ta ströbröd utan gluten till bakformen.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Kladdkaka med vit choklad och smultopping

(9)

Mandelkaka med körsbär

(2)

Blåbärstårta med rostad havregrynsbotten

(53)

Hallon- och apelsinsemifreddo

(27)

Glasstårta med sockerkaka och tre sorters glass

(4)

Blåbärscocotter

(18)

Blåbärskaka med mandelspån

(7)

Snabb cheesecake med rårörda hallon

(47)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies