Filbunke

Filbunke

4 (2 betyg)

  • Ingredienser 3

Tillagningstid: 1 dygn

Ingredienser

4 portioner
  • 1 liter mjölk (3%)
  • 2 dl filmjölk
  • 1 dl vispgrädde
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Hetta upp mjölken till precis under kokpunkten (ca 90°C). Den får inte koka. (Upphettningen påverkar mjölkens proteiner så att filbunken inte vasslar sig.) Låt mjölken svalna till rumstemperatur.

  2. 2

    Blanda ner filmjölken. För att få filbunke med gräddskikt tillsätts ovispad vispgrädde. (Den är inte homogeniserad och kan därför stiga till ytan.)

  3. 3

    Häll upp i portionsskålar. Låt dem stå övertäckta i rumsvärme tills mjölken syrats och stelnat till filbunke, ca 1 dygn. Kyl dem före serveringen.

Servering

Servera filen med socker, ingefära eller pepparkakor

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
När man ska göra en ny sats kan filmjölken bytas ut mot samma mängd filbunke. Färdig filbunke kan förvaras i kylskåp ca 3 dygn.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Stig

    Somrigt och fräscht! Underbart med lite lättsockrade bär eller skivad banan och lite pudrad kanel