Färskostgratinerad lax
  • Tid 30 min
  • Ugn 200º

Färskostgratinerad lax

3.36 (14 betyg)

Ugnsbakad lax med krämig fyllning.

  • Tillagningstid 30 min
  • Ingredienser 10
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

4 portioner
  • 3 strimlade morötter
  • 3 strimlade palsternackor
  • 500 g strimlad potatis
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 200 g färskost
  • 1 dl hackad dill
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 500 g laxfilé
  • 0.5 tsk salt
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 200°.

  2. 2

    Lägg morot, palsternacka och potatis i en ugnsfast form. Salta rotfrukterna, ringla över oljan och rör om. Stek i ugnen 20 minuter.

  3. 3

    Blanda färskost, dill och peppar. Skär ett djupt snitt i varje laxbit. Lägg färskostfyllningen i laxsnitten.

  4. 4

    Lägg laxbitarna på rotfrukterna och salta fisken. Tillaga lax och rotfrukter 10-15 minuter i ugnen. Använd gärna stektermometer, laxen är perfekt vid 52°.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Häll på 4 dl fiskbuljong och 1 dl vitt vin på rotfrukterna och låt koka in istället för att rosta dem. Smaksätt upp färskosten med riven pepparrot.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

9 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Cecilia

    Jättegott och jättelätt. Vi brukar lägga till lite sötpotatis. Värmer dock rotfrukterna 20 min först sen alltihopa med laxen på i 20 minuter till.

  • Jacob

    Men det står ju klart o tydligt att laxen ska in sista 15min!! Först rotfrukterna sen laxen.

  • Anna Nilsson

    Ser ett klassiskt fel i receptet, byggt på erfarenhet;-) Och det är att laxen och rotsakerna INTE tar lika lång tid att steka ;-) Laxen ska inte in förrän det är 10 minuter kvar tills rotsakerna är färdiga. Annars blir laxen överkokt och torr och rotsakerna råa ;-)

  • Angelica

    Det här är jättegott!! Jag grovrev grönsakerna och byte ut olivoljan mot 2,5 dl vatten och 1/2 fiskbuljongtärning.

Visa fler