Färskostgratinerad lax

Betyg (1-5):
3.36 (14 betyg)

Ugnsbakad lax med krämig fyllning.

Tillagningstid: 30 minuter
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (8)
  • 3 strimlade morötter
  • 3 strimlade palsternackor
  • 500 g strimlad potatis
  • 1 msk olivolja
  • 200 g färskost
  • 1 dl hackad dill
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 500 g laxfilé

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Lägg morot, palsternacka och potatis i en ugnsfast form. Salta rotfrukterna, ringla över oljan och rör om. Stek i ugnen 20 minuter.
  3. Blanda färskost, dill och peppar. Skär ett djupt snitt i varje laxbit. Lägg färskostfyllningen i laxsnitten.
  4. Lägg laxbitarna på rotfrukterna och salta fisken. Tillaga lax och rotfrukter 10-15 minuter i ugnen. Använd gärna stektermometer, laxen är perfekt vid 52°.

Tips

Häll på 4 dl fiskbuljong och 1 dl vitt vin på rotfrukterna och låt koka in istället för att rosta dem. Smaksätt upp färskosten med riven pepparrot.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Cecilia

2019-02-13

Jättegott och jättelätt. Vi brukar lägga till lite sötpotatis. Värmer dock rotfrukterna 20 min först sen alltihopa med laxen på i 20 minuter till.

Jacob

2018-02-07

Men det står ju klart o tydligt att laxen ska in sista 15min!! Först rotfrukterna sen laxen.

Anna Nilsson

2015-02-03

Ser ett klassiskt fel i receptet, byggt på erfarenhet;-) Och det är att laxen och rotsakerna INTE tar lika lång tid att steka ;-) Laxen ska inte in förrän det är 10 minuter kvar tills rotsakerna är färdiga. Annars blir laxen överkokt och torr och rotsakerna råa ;-)

Angelica

2014-08-25

Det här är jättegott!! Jag grovrev grönsakerna och byte ut olivoljan mot 2,5 dl vatten och 1/2 fiskbuljongtärning.

Sussie

2014-08-25

Supersmarrigt!

Loiis

2014-07-15

Hade säkert blivit jättegott, om inte rotsakerna hade varit råa när vi skulle äta dem... Vi la allting i en ugnsform liknande den på bilden, men antingen får man ha dem inne betydligt längre i ugnen eller kanske lägga dem i en ännu större form så att de ligger i ett tunnare lager.

Birgitta

2013-10-05

Detta var riktigt gott. Jag älskar kålrot så jag tog bort en palsternacka samt en morot och strimlade med en kålrot istället.

Karolina

2013-02-27

Vi provade laxen med pressad potatis, men det vart då lite torrt, hade önskat någon mer sås till.

Fia

2013-02-25

Jättegott!

Liknande recept

Fiskgratäng med fänkål och rotsellerimos

(7)

Toscansk lax i ugn med ugnsrostad rotselleri

(5)

Frasig torskfilé med rostade jordärtskockor

(8)

Torsk i ugn med rödbetor, kapris och örter

(3)

Fish and chips

(15)

Soppa med torsk och pepparrot

(22)

Fiskgryta med fänkål och rotselleri

(20)

Torskrygg med strimlad kålrot och pepparrotssås

(36)
8 st
  • Ingredienser (8)
  • 3 strimlade morötter
  • 3 strimlade palsternackor
  • 500 g strimlad potatis
  • 1 msk olivolja
  • 200 g färskost
  • 1 dl hackad dill
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 500 g laxfilé

Färskostgratinerad lax

Betyg (1-5):
3.36 (14 betyg)

Ugnsbakad lax med krämig fyllning.

Tillagningstid: 30 minuter
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Lägg morot, palsternacka och potatis i en ugnsfast form. Salta rotfrukterna, ringla över oljan och rör om. Stek i ugnen 20 minuter.
  3. Blanda färskost, dill och peppar. Skär ett djupt snitt i varje laxbit. Lägg färskostfyllningen i laxsnitten.
  4. Lägg laxbitarna på rotfrukterna och salta fisken. Tillaga lax och rotfrukter 10-15 minuter i ugnen. Använd gärna stektermometer, laxen är perfekt vid 52°.

Tips

Häll på 4 dl fiskbuljong och 1 dl vitt vin på rotfrukterna och låt koka in istället för att rosta dem. Smaksätt upp färskosten med riven pepparrot.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Cecilia

2019-02-13

Jättegott och jättelätt. Vi brukar lägga till lite sötpotatis. Värmer dock rotfrukterna 20 min först sen alltihopa med laxen på i 20 minuter till.

Jacob

2018-02-07

Men det står ju klart o tydligt att laxen ska in sista 15min!! Först rotfrukterna sen laxen.

Anna Nilsson

2015-02-03

Ser ett klassiskt fel i receptet, byggt på erfarenhet;-) Och det är att laxen och rotsakerna INTE tar lika lång tid att steka ;-) Laxen ska inte in förrän det är 10 minuter kvar tills rotsakerna är färdiga. Annars blir laxen överkokt och torr och rotsakerna råa ;-)

Angelica

2014-08-25

Det här är jättegott!! Jag grovrev grönsakerna och byte ut olivoljan mot 2,5 dl vatten och 1/2 fiskbuljongtärning.

Sussie

2014-08-25

Supersmarrigt!

Loiis

2014-07-15

Hade säkert blivit jättegott, om inte rotsakerna hade varit råa när vi skulle äta dem... Vi la allting i en ugnsform liknande den på bilden, men antingen får man ha dem inne betydligt längre i ugnen eller kanske lägga dem i en ännu större form så att de ligger i ett tunnare lager.

Birgitta

2013-10-05

Detta var riktigt gott. Jag älskar kålrot så jag tog bort en palsternacka samt en morot och strimlade med en kålrot istället.

Karolina

2013-02-27

Vi provade laxen med pressad potatis, men det vart då lite torrt, hade önskat någon mer sås till.

Fia

2013-02-25

Jättegott!

Liknande recept

Fiskgratäng med fänkål och rotsellerimos

(7)

Toscansk lax i ugn med ugnsrostad rotselleri

(5)

Frasig torskfilé med rostade jordärtskockor

(8)

Torsk i ugn med rödbetor, kapris och örter

(3)

Fish and chips

(15)

Soppa med torsk och pepparrot

(22)

Fiskgryta med fänkål och rotselleri

(20)

Torskrygg med strimlad kålrot och pepparrotssås

(36)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies