För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Färskostgratinerad lax

Betyg (1-5):
3.31 (16 betyg)

Ugnsbakad lax med krämig fyllning.

Tillagningstid: 30 minuter
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 3 strimlade morötter
  • 3 strimlade palsternackor
  • 500 g strimlad potatis
  • 1 msk olivolja
  • 200 g färskost
  • 1 dl hackad dill
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 500 g laxfilé
  • 0.5 tsk salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Lägg morot, palsternacka och potatis i en ugnsfast form. Salta rotfrukterna, ringla över oljan och rör om. Stek i ugnen 20 minuter.
  3. Blanda färskost, dill och peppar. Skär ett djupt snitt i varje laxbit. Lägg färskostfyllningen i laxsnitten.
  4. Lägg laxbitarna på rotfrukterna och salta fisken. Tillaga lax och rotfrukter 10-15 minuter i ugnen. Använd gärna stektermometer, laxen är perfekt vid 52°.

Tips

Häll på 4 dl fiskbuljong och 1 dl vitt vin på rotfrukterna och låt koka in istället för att rosta dem. Smaksätt upp färskosten med riven pepparrot.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Cecilia

2019-02-13

Jättegott och jättelätt. Vi brukar lägga till lite sötpotatis. Värmer dock rotfrukterna 20 min först sen alltihopa med laxen på i 20 minuter till.

Jacob

2018-02-07

Men det står ju klart o tydligt att laxen ska in sista 15min!! Först rotfrukterna sen laxen.

Anna Nilsson

2015-02-03

Ser ett klassiskt fel i receptet, byggt på erfarenhet;-) Och det är att laxen och rotsakerna INTE tar lika lång tid att steka ;-) Laxen ska inte in förrän det är 10 minuter kvar tills rotsakerna är färdiga. Annars blir laxen överkokt och torr och rotsakerna råa ;-)

Angelica

2014-08-25

Det här är jättegott!! Jag grovrev grönsakerna och byte ut olivoljan mot 2,5 dl vatten och 1/2 fiskbuljongtärning.

Sussie

2014-08-25

Supersmarrigt!

Loiis

2014-07-15

Hade säkert blivit jättegott, om inte rotsakerna hade varit råa när vi skulle äta dem... Vi la allting i en ugnsform liknande den på bilden, men antingen får man ha dem inne betydligt längre i ugnen eller kanske lägga dem i en ännu större form så att de ligger i ett tunnare lager.

Birgitta

2013-10-05

Detta var riktigt gott. Jag älskar kålrot så jag tog bort en palsternacka samt en morot och strimlade med en kålrot istället.

Karolina

2013-02-27

Vi provade laxen med pressad potatis, men det vart då lite torrt, hade önskat någon mer sås till.

Fia

2013-02-25

Jättegott!

Liknande recept

Laxpudding med jordärtskocka

(10)

Ljummen sallad med varmrökt lax

(9)

Fiskgryta med fänkål och rotselleri

(26)

Morots- och sesampanerad lax med persiljemos

(3)

Sejgratäng med rotfruktskross

(55)

Fiskfilé à la Skagen

(4)

Torskrygg med med rödbetor, kaprisbär och brynt smör

(18)

Fiskgratäng med fänkål och rotsellerimos

(8)
9 st
  • Ingredienser (9)
  • 3 strimlade morötter
  • 3 strimlade palsternackor
  • 500 g strimlad potatis
  • 1 msk olivolja
  • 200 g färskost
  • 1 dl hackad dill
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 500 g laxfilé
  • 0.5 tsk salt

Färskostgratinerad lax

Betyg (1-5):
3.31 (16 betyg)

Ugnsbakad lax med krämig fyllning.

Tillagningstid: 30 minuter
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Lägg morot, palsternacka och potatis i en ugnsfast form. Salta rotfrukterna, ringla över oljan och rör om. Stek i ugnen 20 minuter.
  3. Blanda färskost, dill och peppar. Skär ett djupt snitt i varje laxbit. Lägg färskostfyllningen i laxsnitten.
  4. Lägg laxbitarna på rotfrukterna och salta fisken. Tillaga lax och rotfrukter 10-15 minuter i ugnen. Använd gärna stektermometer, laxen är perfekt vid 52°.

Tips

Häll på 4 dl fiskbuljong och 1 dl vitt vin på rotfrukterna och låt koka in istället för att rosta dem. Smaksätt upp färskosten med riven pepparrot.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Cecilia

2019-02-13

Jättegott och jättelätt. Vi brukar lägga till lite sötpotatis. Värmer dock rotfrukterna 20 min först sen alltihopa med laxen på i 20 minuter till.

Jacob

2018-02-07

Men det står ju klart o tydligt att laxen ska in sista 15min!! Först rotfrukterna sen laxen.

Anna Nilsson

2015-02-03

Ser ett klassiskt fel i receptet, byggt på erfarenhet;-) Och det är att laxen och rotsakerna INTE tar lika lång tid att steka ;-) Laxen ska inte in förrän det är 10 minuter kvar tills rotsakerna är färdiga. Annars blir laxen överkokt och torr och rotsakerna råa ;-)

Angelica

2014-08-25

Det här är jättegott!! Jag grovrev grönsakerna och byte ut olivoljan mot 2,5 dl vatten och 1/2 fiskbuljongtärning.

Sussie

2014-08-25

Supersmarrigt!

Loiis

2014-07-15

Hade säkert blivit jättegott, om inte rotsakerna hade varit råa när vi skulle äta dem... Vi la allting i en ugnsform liknande den på bilden, men antingen får man ha dem inne betydligt längre i ugnen eller kanske lägga dem i en ännu större form så att de ligger i ett tunnare lager.

Birgitta

2013-10-05

Detta var riktigt gott. Jag älskar kålrot så jag tog bort en palsternacka samt en morot och strimlade med en kålrot istället.

Karolina

2013-02-27

Vi provade laxen med pressad potatis, men det vart då lite torrt, hade önskat någon mer sås till.

Fia

2013-02-25

Jättegott!

Liknande recept

Laxpudding med jordärtskocka

(10)

Ljummen sallad med varmrökt lax

(9)

Fiskgryta med fänkål och rotselleri

(26)

Morots- och sesampanerad lax med persiljemos

(3)

Sejgratäng med rotfruktskross

(55)

Fiskfilé à la Skagen

(4)

Torskrygg med med rödbetor, kaprisbär och brynt smör

(18)

Fiskgratäng med fänkål och rotsellerimos

(8)