
Enkel jordgubbstårta
Betyg (1-5):
Enkel jordgubbstårta på mördegsbotten med choklad- och marsipanfyllning, toppad med vaniljkräm och färska jordgubbar. En riktig kalastårta!
Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:200º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- Mördeg:
- 4 dl vetemjöl
- 200 g smör
- 0.5 dl socker
- 1 ägg, endast gulan
- Fyllning:
- 100 g smör
- 1 dl socker
- 100 g riven marsipan eller mandelmassa
- 1 ägg, endast gulan
- 100 g smält mörk choklad
- Vaniljkräm:
- 1 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 2 ägg, endast gulan
- 2 msk majsena
- 1 msk socker
- 1 urskrapade frön från vaniljstång
- Garnering:
- 1 liter jordgubbar
Gör så här
- Rör ihop mördegen och lägg den i en plastpåse i kylskåpet i ca 30 minuter. Degen blir då lättare att kavla.
- Rör smör och socker tillsammans med marsipan eller mandelmassa och ägg. Kavla ut mördegen och lägg den i en smord springform. Bred fyllningen över och grädda i ugnen i ca 20 minuter. Låt kakan svalna. Smält chokladen i ett vattenbad. Pensla kakan med chokladen.
Vaniljkräm
- Blanda grädde, mjölk, äggulor, majsena och socker i en kastrull. Sjud på svag värme under konstant vispning tills krämen tjocknat. Koka absolut inte, då koagulerar äggulorna.
- Låt krämen svalna. Rör ner vaniljfröna i den kalla krämen. Bred vaniljkrämen över chokladtäcket när detta stelnat.
- Garnera tårtan med rikligt med jordgubbar.
Liknande recept
Enkel jordgubbstårta
Betyg (1-5):
Enkel jordgubbstårta på mördegsbotten med choklad- och marsipanfyllning, toppad med vaniljkräm och färska jordgubbar. En riktig kalastårta!
Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:200º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Rör ihop mördegen och lägg den i en plastpåse i kylskåpet i ca 30 minuter. Degen blir då lättare att kavla.
- Rör smör och socker tillsammans med marsipan eller mandelmassa och ägg. Kavla ut mördegen och lägg den i en smord springform. Bred fyllningen över och grädda i ugnen i ca 20 minuter. Låt kakan svalna. Smält chokladen i ett vattenbad. Pensla kakan med chokladen.
Vaniljkräm
- Blanda grädde, mjölk, äggulor, majsena och socker i en kastrull. Sjud på svag värme under konstant vispning tills krämen tjocknat. Koka absolut inte, då koagulerar äggulorna.
- Låt krämen svalna. Rör ner vaniljfröna i den kalla krämen. Bred vaniljkrämen över chokladtäcket när detta stelnat.
- Garnera tårtan med rikligt med jordgubbar.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!