Coq au vin med kyckling

Betyg (1-5):
2.86 (73 betyg)

Klassisk och mustig gryta med vin där tuppen ersatts med kyckling.

8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (18)
  • 3 msk smör, eller margarin
  • 2 hela kycklingar, i vardera 8 bitar
  • 100 g strimlat rökt sidfläsk
  • 1 stor grovhackad gul lök
  • 2 skivade morötter
  • 75 cl rött vin (eller vitt)
  • 2 lagerblad
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 0.5 msk stött torkad timjan
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 citron, rivet skal
  • 0.75 dl stjälkar persilja
  • 500 g steklök
  • 300 g skivade champinjoner
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 0.5 dl hackad timjan

Gör så här

  1. Låt en del av fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Bryn fågelbitarna runt om, några i taget på medelstark värme. Lägg över dem i en rymlig gryta, om den är i järn bör den vara emaljerad. Vin i en oemaljerad järngryta frigör järn från grytan och ger en ful färg.
  2. Stek fläsket knaprigt och lägg åt sidan. Fräs lök och morötter efter fläsket och lägg dem i grytan. Tillsätt vin, salt, lagerblad, peppar, timjan, rosmarin, vitlök, rivet citronskal och persiljestjälkar.
  3. Koka upp och koka under lock på svag värme 25-30 minuter. Skala under tiden steklökarna, det går lättast om de först får ligga i hett vatten.
  4. Stek svampen i pannan och låt det mesta av vätskan koka in innan resten av fettet läggs i. Fräs svamp och lök och lägg i grytan. Lägg också i det brynta fläsket. Ta eventuellt upp persiljestjälkarna. Koka ytterligare cirka 10 minuter.
  5. Rör ut mjölet med vattnet. Blanda det i grytan och koka cirka 5 minuter. Smaka av, grytan ska ha en mustig smak. Strö över hackad timjan. Servera med kokt potatis eller ris, gärna råris.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Malena

2012-09-23

Tog kycklingfile och rökt nog istället. Blev gott. Svampen blev fantastisk god.

Malena

2012-09-23

Tog kycklingfile och rökt nog istället. Blev gott. Svampen blev fantastisk god.

Liknande recept

Caesarburgare

(3)

Matkassens caesarsallad

(31)

Barnens kycklingpizza

(10)

Jureskogs coq au vin

(26)

Chicken BBQ-burger med bacon, mozzarella och rucola

(14)

Tacobåtar med kycklingfärs

(3)

Barnens enkla ugnskyckling

(12)

Frikadeller i currysås

(9)
18 st
  • Ingredienser (18)
  • 3 msk smör, eller margarin
  • 2 hela kycklingar, i vardera 8 bitar
  • 100 g strimlat rökt sidfläsk
  • 1 stor grovhackad gul lök
  • 2 skivade morötter
  • 75 cl rött vin (eller vitt)
  • 2 lagerblad
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 0.5 msk stött torkad timjan
  • 2 tsk torkad rosmarin
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 citron, rivet skal
  • 0.75 dl stjälkar persilja
  • 500 g steklök
  • 300 g skivade champinjoner
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 0.5 dl hackad timjan

Coq au vin med kyckling

Betyg (1-5):
2.86 (73 betyg)

Klassisk och mustig gryta med vin där tuppen ersatts med kyckling.

8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Låt en del av fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Bryn fågelbitarna runt om, några i taget på medelstark värme. Lägg över dem i en rymlig gryta, om den är i järn bör den vara emaljerad. Vin i en oemaljerad järngryta frigör järn från grytan och ger en ful färg.
  2. Stek fläsket knaprigt och lägg åt sidan. Fräs lök och morötter efter fläsket och lägg dem i grytan. Tillsätt vin, salt, lagerblad, peppar, timjan, rosmarin, vitlök, rivet citronskal och persiljestjälkar.
  3. Koka upp och koka under lock på svag värme 25-30 minuter. Skala under tiden steklökarna, det går lättast om de först får ligga i hett vatten.
  4. Stek svampen i pannan och låt det mesta av vätskan koka in innan resten av fettet läggs i. Fräs svamp och lök och lägg i grytan. Lägg också i det brynta fläsket. Ta eventuellt upp persiljestjälkarna. Koka ytterligare cirka 10 minuter.
  5. Rör ut mjölet med vattnet. Blanda det i grytan och koka cirka 5 minuter. Smaka av, grytan ska ha en mustig smak. Strö över hackad timjan. Servera med kokt potatis eller ris, gärna råris.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Malena

2012-09-23

Tog kycklingfile och rökt nog istället. Blev gott. Svampen blev fantastisk god.

Malena

2012-09-23

Tog kycklingfile och rökt nog istället. Blev gott. Svampen blev fantastisk god.

Liknande recept

Caesarburgare

(3)

Matkassens caesarsallad

(31)

Barnens kycklingpizza

(10)

Jureskogs coq au vin

(26)

Chicken BBQ-burger med bacon, mozzarella och rucola

(14)

Tacobåtar med kycklingfärs

(3)

Barnens enkla ugnskyckling

(12)

Frikadeller i currysås

(9)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies