Citron- och vallmosockerkaka
  • Tid 50 min
  • Ugn 175º

Citron- och vallmosockerkaka

3.11 (9 betyg)

Tänk er en härligt saftig kaka med smak av citron, mandel och vallmo! Servera den med färska bär och vispad grädde i bersån eller på picknicken i sommar!

  • Tillagningstid 50 min
  • Ingredienser 11
  • Ugnstemperatur 175º

Ingredienser

8 portioner
  • 175 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 2 msk finrivet citronskal (endast det gula)
  • 1 dl pressad citronsaft
  • 5 dl mandelmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 msk vallmofrö
  • 2 tsk bakpulver
Till servering:
  • 3 dl vispgrädde
  • 250 g färska bär
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Vispa smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt ägg, citronskal och citronsaft och vispa lite till. Blanda ihop alla torra ingredienser tillsammans med 2 msk vallmofrön i en skål och rör sedan ner i smeten.

  2. 2

    Smöra och strö 2 msk vallmofrön i en kakform, ca 1 ½ liter. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen 35–40 min. Servera med vispad grädde och bär.

Sätt ett betyg

3 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Gunilla

    Är allergisk mot blått vallmofrö, vilket jag antar är det ni använder. vågar inte pröva med ljust vallmofrö i sådan mängd. Vad kan jag ta i stället? Har varit allergisk även mot hasselnötter och är försiktig med att äta sådana, även om de ej är råa.

  • Ewa

    Glutenfritt då byter jag bara vetemjöl med glutenfritt mjöl.

  • Birgitta

    Ett anternativ till vetemjöl för att få kakan glutenfri hade inte varit så dumt.