Chokladtryffelkaka
  • Tid 1 tim
  • Ugn 175º

Chokladtryffelkaka

3.64 (28 betyg)

Helt underbar kaka som kan stå klar i kylen.

  • Tillagningstid 1 tim
  • Ingredienser 10
  • Ugnstemperatur 175º

Ingredienser

12 portioner
  • 250 g mörk choklad
  • 250 g smör
  • 6 ägg
  • 2.75 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • smör och 2 msk kakao till formen
Chokladglasyr
  • 100 g smör
  • 100 g mörk choklad
  • 3 msk flytande honung
Till servering
  • vispad grädde, färska fikon eller hallon
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 175°. Hacka chokladen fint och lägg den i en bunke. Smält smöret och häll det heta smöret över chokladen. Rör om tills all choklad har smält.

  2. 2

    Vispa ägg och socker tills det är vitt och fluffigt. Vänd ner den smälta chokladen och sikta i vetemjölet. Rör försiktigt till en smet.

  3. 3

    Smöra en form med löstagbara kanter, 26 cm i diameter, och skaka om kakao så den täcker ordentligt. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 35 min. Kakan ska vara lite kladdig i mitten när du tar ut den. Låt kallna.

Chokladglasyr:

  1. 1

    Lägg chokladen i en bunke. Smält smöret och häll det över chokladen. Blanda ner honungen och rör till en jämn glasyr. Låt stelna till bredbar konsistens och bred sedan ut den på kakan.

  2. 2

    Servera med lättvispad grädde och färska fikon eller hallon.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Fördela smeten i två små formar (ca 18 cm i diameter). Lägg glasyr mellan kakorna och ovanpå när de kallnat.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Britt-Mari

    Den kakan var god, smalt som en mörk chokladpralin i munnen. Mums till kaffet!

  • Anna

    Det här var något alldeles überspeciellt i chokladupplevelse!