Chiligryta

Chiligryta

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(58)

En klassisk chiligryta med långkokt högrev, vitlök, chili, paprika och bönor. Servera med en klick gräddfil, guacamole och en bit bröd eller nachos.

Tillagningstid: 3 timmar + tid för blötläggning
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 kg högrev
  • 2 msk olja
  • 2 msk smör
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 2 klyftade gula lökar
  • 4 skivade vitlöksklyftor
  • 1 urkärnad, finhackad röd chili ev 1-2 tsk chipotlepasta
  • 3 dl stora vita bönor, blötlagda 8 timmar
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 1 msk starkt paprikapulver
  • 7 dl vatten
  • 1 tärnad röd paprika
  • 400 g kokta kidneybönor
  • 1 msk finger salt

Gör så här

  1. Skär köttet i tärningar, cirka 3x3 centimeter. Bryn det i omgångar i olja/smör, salta och peppra. Stek lök, vitlök, chili och eventuellt chipotlepasta i olja.
  2. Lägg kött, lök och chili i en rymlig gryta och tillsätt vita bönor, buljongtärningar, paprikapulver och vatten. Låt småkoka under lock i 1 timme och 30 minuter.
  3. Tillsätt paprika, kidneybönor och eventuellt lite vatten. Koka ytterligare 1 timme. Köttet ska vara trådigt och falla sönder när det är klart.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Jonathan

2020-09-30

Väldigt god chili som enkelt kan göras vegetarisk; byt ut högreven emot färs av valfri sort. Stek den försiktigt då den bränner fast mycket lättare än köttfärs/bitar. Matvete/havre eller havreris är ett gott, närproducerat, klimatsmartare och hälsosammare alternativ till ris till grytan!

Sven-Inge

2019-05-11

Ljuvligt god!

Ola Fall

2014-05-09

Väldigt god chili, jag bytte dock ut vita och kidneybönorna till Heinz chili beans och Coops Kidneybönor på buk med chil. Blandade då i dessa mot slutet då det var ca en halvtimme kvar. Smakar bättre än de flesta chili jag ätit ute.

Marita Niklasson

2012-06-09

Urgod! Laga den det är ett måste!

Gerda

2012-03-16

Sjukt god chili! Gör den direkt efter lunchen så har du godaste middan klar några timmar senare.

Chiligryta
14 st
  • Ingredienser (14)
  • 1 kg högrev
  • 2 msk olja
  • 2 msk smör
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 2 klyftade gula lökar
  • 4 skivade vitlöksklyftor
  • 1 urkärnad, finhackad röd chili ev 1-2 tsk chipotlepasta
  • 3 dl stora vita bönor, blötlagda 8 timmar
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 1 msk starkt paprikapulver
  • 7 dl vatten
  • 1 tärnad röd paprika
  • 400 g kokta kidneybönor
  • 1 msk finger salt

Chiligryta

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(58)

En klassisk chiligryta med långkokt högrev, vitlök, chili, paprika och bönor. Servera med en klick gräddfil, guacamole och en bit bröd eller nachos.

Tillagningstid: 3 timmar + tid för blötläggning
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skär köttet i tärningar, cirka 3x3 centimeter. Bryn det i omgångar i olja/smör, salta och peppra. Stek lök, vitlök, chili och eventuellt chipotlepasta i olja.
  2. Lägg kött, lök och chili i en rymlig gryta och tillsätt vita bönor, buljongtärningar, paprikapulver och vatten. Låt småkoka under lock i 1 timme och 30 minuter.
  3. Tillsätt paprika, kidneybönor och eventuellt lite vatten. Koka ytterligare 1 timme. Köttet ska vara trådigt och falla sönder när det är klart.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Jonathan

2020-09-30

Väldigt god chili som enkelt kan göras vegetarisk; byt ut högreven emot färs av valfri sort. Stek den försiktigt då den bränner fast mycket lättare än köttfärs/bitar. Matvete/havre eller havreris är ett gott, närproducerat, klimatsmartare och hälsosammare alternativ till ris till grytan!

Sven-Inge

2019-05-11

Ljuvligt god!

Ola Fall

2014-05-09

Väldigt god chili, jag bytte dock ut vita och kidneybönorna till Heinz chili beans och Coops Kidneybönor på buk med chil. Blandade då i dessa mot slutet då det var ca en halvtimme kvar. Smakar bättre än de flesta chili jag ätit ute.

Marita Niklasson

2012-06-09

Urgod! Laga den det är ett måste!

Gerda

2012-03-16

Sjukt god chili! Gör den direkt efter lunchen så har du godaste middan klar några timmar senare.