
Cataplana från Algarve
Betyg (1-5):
Matig gryta med skaldjur korv och fläsk, smaksatt med en salig blandning kryddor.
Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 500 g extra stora frysta räkor med skal
- 150 g kryddstark korv, t ex linguica
- 500 g benfritt fläskkött
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 2 små röda chili
- 1 msk olja
- 400 g krossade tomater (400 g = 1 burk)
- 1 tsk paprika
- 2 krm mald spiskummin
- 2 krm muskot
- 2 krm kryddnejlikor
- 2 krm kanel
- 2 krm chiliflingor
- 2 lagerblad
- 2.5 dl vitt torrt vin eller fiskbuljong
- 3 tomater
- 2 krm svartpeppar
- 3 msk färsk koriander eller rosmarin
- 1 tsk salt
Gör så här
- Tina räkorna. Skär korven i skivor och köttet i tärningar. Skala och skiva lök och vitlök, kärna ur och skiva chilin. Bryn först korv och kött i oljan i en stor gryta. Lägg i lök, vitlök och chili och låt fräsa med ett par minuter.
- Tillsätt burktomater, kryddor och vin eller buljong och låt koka under lock på svag värme ca 10 minuter. Skiva tomaterna och skala räkorna och lägg i grytan. Hetta upp men koka inte. Smaka av med salt och peppar och strö över örtkrydda.
Servering
Servera direkt ur grytan med 9 dl kokt ris.
Liknande recept
Cataplana från Algarve
Betyg (1-5):
Matig gryta med skaldjur korv och fläsk, smaksatt med en salig blandning kryddor.
Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Tina räkorna. Skär korven i skivor och köttet i tärningar. Skala och skiva lök och vitlök, kärna ur och skiva chilin. Bryn först korv och kött i oljan i en stor gryta. Lägg i lök, vitlök och chili och låt fräsa med ett par minuter.
- Tillsätt burktomater, kryddor och vin eller buljong och låt koka under lock på svag värme ca 10 minuter. Skiva tomaterna och skala räkorna och lägg i grytan. Hetta upp men koka inte. Smaka av med salt och peppar och strö över örtkrydda.
Servering
Servera direkt ur grytan med 9 dl kokt ris.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!