För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Caramel Pear Cake

Betyg (1-5):
2 (1 betyg)

Tillagningstid: 2 timmar
Ugnstemperatur:175º
16 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Bottnar:
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm vaniljpulver
  • 240 g rumsvarmt smör
  • 1.5 dl strösocker
  • 240 g riven marsipan
  • 6 ägg
  • 1.5 dl mandelmjöl
  • 150 g puré av ett moget skalat och urkärnat päron
  • 4 msk smör
  • 1 dl ströbröd
  • 1 tsk salt
  • Kola:
  • 1.5 dl strösocker
  • 85 g smör i tärningar
  • 1.5 dl vispgrädde
  • Frosting:
  • 3 dl strösocker
  • 0.75 dl vatten
  • 0.75 dl vispgrädde
  • 400 g rumsvarmt smör
  • 5 äggvitor
  • 1 krm vaniljpulver
  • Fyllning:
  • 1 burk liten päron i lag i tärningar

Gör så här

  1. Sikta ner mjöl, bakpulver, vaniljpulver och salt i en skål. Vispa smör, socker och marsipan fluffigt med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget under fortsatt vispning tills smeten fått en jämn konsistens. Tillsätt de siktade torra ingredienserna och vispa ytterligare någon minut till en slät smet. Vänd till sist ner mandelmjöl och päronpuré för hand med en slickepott.<br /><br /> Smörj och mjöla fyra formar, cirka 20 centimeter i diameter. Lägg alternativt bakplåtspapper i botten av formarna så lossnar de lättare efter gräddning. Fördela smeten i formarna, använd gärna en köksvåg för bästa resultat. Grädda bottnarna mitt i ugnen 20-30 minuter. Prova med en sticka, smeten ska inte kladda men får inte övergräddas. Låt bottnarna svalna 15-20 minuter i formarna innan de stjälps upp. Låt svalna helt på ett galler.

Kola

  1. Smält sockret försiktigt i en vid kastrull utan att röra. Rör försiktigt med en slev när sockret börjar smälta och får en gyllenbrun färg. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Var försiktig för det kan skumma till och eventuellt skvätta lite! Sätt tillbaka kastrullen på plattan och rör till en jämn smet. Det kan se skuret ut i början men det reder ut sig. Tillsätt grädden, lite i taget. Var försiktig eftersom det bubblar ganska mycket i början. Låt blandningen koka några minuter och tjockna. Häll upp kolan i en ren burk eller en skål och låt kallna.

Frosting

  1. Lägg hälften av sockret i en kastrull med vattnet och låt blandningen koka upp på medelvärme. Ha en fuktad bakpensel till hands och pensla ner sockerkristaller som kommer upp på kanten av kastrullen. Låt blandningen få en vacker gyllenbrun färg. Ta kastrullen från värmen och tillsätt grädden. Var försiktig eftersom det kan skumma! Rör blandningen slät. Ställ åt sidan att svalna.<br /><br /> Vispa smöret vitt och fluffigt med elvisp och ställ åt sidan. Torka ur en rostfri bunke med några droppar citronsaft och ett ark hushållspapper. Värm äggvitorna och resten av sockret under vispning i bunken över vattenbad tills den kommer upp i cirka 65 grader.<br /><br /> Vispa blandningen blank och kall med elvisp, 10-15 minuter. Tillsätt det vispade smöret, en klick i taget, vispa ordentligt mellan varje sked. Tillsätt vaniljpulver och den kalla karamellsåsen och vispa ihop frostingen till en slät och fluffig smet, 3-5 minuter.

Montering

  1. Lägg en av bottnarna på ett serveringsfat. Bred på en klick av kolan och fördela cirka 2 dl frosting över botten. Strö över tärnat päron. Tryck ner päronen lite i frostingen och lägg sedan på nästan botten. Upprepa proceduren med de resterande bottnarna. Bred sedan ett tjockt lager frosting på och runt hela tårtan. Dekorera tårtan enligt egna önskemål!

Tips

Skulle kolan vara för lös när den svalnat så går det bra att koka upp den igen till tjockare konsistens. Den ska vara bredbar när den svalnat.<br /><br />Perfekt yta utan smulor! Bred ett tunt lager frosting över hela tårtan och ställ in den i kylen...

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ragna

2015-02-17

Första gången jag gör den här tårtan, det påverkar ju resultatet. Den smakade INGET päron! Trodde den skulle smaka mer. "Frostingen" blev dessutom mer som smörkräm (sjukt mycket smör i den här tårtan) och dominerade hela tårtan. Själv gillar jag inte alls den smöriga smaken som smörkräm har. Det blev liksom sockerkaka med smörkräm-känsla av det hela. Beskrivningen är lite luddig - i "frosting"delen är det även ett recept på en karamellsås som ska vispas in i smörkräm-marängen. Att råka ha 4 lika stora formar att grädda bottnarna i, är ju inte så troligt heller. Gräddade istället två formar som jag faktiskt sedan lyckades skära/dela, snyggt, på. Om jag gör den tårtan är så hade jag använt mig av mycket mer päron, päronmos eller päron inlagda i sprit för mer brytning mot det sötslikiga. Smörkrämen vet jag inte. Vore det mer marängkänsla tror jag det hade varit gott ihop med pärontonen.

Liknande recept

Hallonsemifreddo

(30)

Frozen cheesecake med jordgubbar och lime

(30)

Smoothie med mango

(8)

Vit chokladtryffel

(39)

Vegansk glass

(3)

Smördegspizza med mango och apelsin

(3)

Äppelsockerkaka

(40)

Snabba marängbakelser

(3)
22 st
  • Ingredienser (22)
  • Bottnar:
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm vaniljpulver
  • 240 g rumsvarmt smör
  • 1.5 dl strösocker
  • 240 g riven marsipan
  • 6 ägg
  • 1.5 dl mandelmjöl
  • 150 g puré av ett moget skalat och urkärnat päron
  • 4 msk smör
  • 1 dl ströbröd
  • 1 tsk salt
  • Kola:
  • 1.5 dl strösocker
  • 85 g smör i tärningar
  • 1.5 dl vispgrädde
  • Frosting:
  • 3 dl strösocker
  • 0.75 dl vatten
  • 0.75 dl vispgrädde
  • 400 g rumsvarmt smör
  • 5 äggvitor
  • 1 krm vaniljpulver
  • Fyllning:
  • 1 burk liten päron i lag i tärningar

Caramel Pear Cake

Betyg (1-5):
2 (1 betyg)

Tillagningstid: 2 timmar
Ugnstemperatur:175º
16 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sikta ner mjöl, bakpulver, vaniljpulver och salt i en skål. Vispa smör, socker och marsipan fluffigt med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget under fortsatt vispning tills smeten fått en jämn konsistens. Tillsätt de siktade torra ingredienserna och vispa ytterligare någon minut till en slät smet. Vänd till sist ner mandelmjöl och päronpuré för hand med en slickepott.<br /><br /> Smörj och mjöla fyra formar, cirka 20 centimeter i diameter. Lägg alternativt bakplåtspapper i botten av formarna så lossnar de lättare efter gräddning. Fördela smeten i formarna, använd gärna en köksvåg för bästa resultat. Grädda bottnarna mitt i ugnen 20-30 minuter. Prova med en sticka, smeten ska inte kladda men får inte övergräddas. Låt bottnarna svalna 15-20 minuter i formarna innan de stjälps upp. Låt svalna helt på ett galler.

Kola

  1. Smält sockret försiktigt i en vid kastrull utan att röra. Rör försiktigt med en slev när sockret börjar smälta och får en gyllenbrun färg. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Var försiktig för det kan skumma till och eventuellt skvätta lite! Sätt tillbaka kastrullen på plattan och rör till en jämn smet. Det kan se skuret ut i början men det reder ut sig. Tillsätt grädden, lite i taget. Var försiktig eftersom det bubblar ganska mycket i början. Låt blandningen koka några minuter och tjockna. Häll upp kolan i en ren burk eller en skål och låt kallna.

Frosting

  1. Lägg hälften av sockret i en kastrull med vattnet och låt blandningen koka upp på medelvärme. Ha en fuktad bakpensel till hands och pensla ner sockerkristaller som kommer upp på kanten av kastrullen. Låt blandningen få en vacker gyllenbrun färg. Ta kastrullen från värmen och tillsätt grädden. Var försiktig eftersom det kan skumma! Rör blandningen slät. Ställ åt sidan att svalna.<br /><br /> Vispa smöret vitt och fluffigt med elvisp och ställ åt sidan. Torka ur en rostfri bunke med några droppar citronsaft och ett ark hushållspapper. Värm äggvitorna och resten av sockret under vispning i bunken över vattenbad tills den kommer upp i cirka 65 grader.<br /><br /> Vispa blandningen blank och kall med elvisp, 10-15 minuter. Tillsätt det vispade smöret, en klick i taget, vispa ordentligt mellan varje sked. Tillsätt vaniljpulver och den kalla karamellsåsen och vispa ihop frostingen till en slät och fluffig smet, 3-5 minuter.

Montering

  1. Lägg en av bottnarna på ett serveringsfat. Bred på en klick av kolan och fördela cirka 2 dl frosting över botten. Strö över tärnat päron. Tryck ner päronen lite i frostingen och lägg sedan på nästan botten. Upprepa proceduren med de resterande bottnarna. Bred sedan ett tjockt lager frosting på och runt hela tårtan. Dekorera tårtan enligt egna önskemål!

Tips

Skulle kolan vara för lös när den svalnat så går det bra att koka upp den igen till tjockare konsistens. Den ska vara bredbar när den svalnat.<br /><br />Perfekt yta utan smulor! Bred ett tunt lager frosting över hela tårtan och ställ in den i kylen...

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ragna

2015-02-17

Första gången jag gör den här tårtan, det påverkar ju resultatet. Den smakade INGET päron! Trodde den skulle smaka mer. "Frostingen" blev dessutom mer som smörkräm (sjukt mycket smör i den här tårtan) och dominerade hela tårtan. Själv gillar jag inte alls den smöriga smaken som smörkräm har. Det blev liksom sockerkaka med smörkräm-känsla av det hela. Beskrivningen är lite luddig - i "frosting"delen är det även ett recept på en karamellsås som ska vispas in i smörkräm-marängen. Att råka ha 4 lika stora formar att grädda bottnarna i, är ju inte så troligt heller. Gräddade istället två formar som jag faktiskt sedan lyckades skära/dela, snyggt, på. Om jag gör den tårtan är så hade jag använt mig av mycket mer päron, päronmos eller päron inlagda i sprit för mer brytning mot det sötslikiga. Smörkrämen vet jag inte. Vore det mer marängkänsla tror jag det hade varit gott ihop med pärontonen.

Liknande recept

Hallonsemifreddo

(30)

Frozen cheesecake med jordgubbar och lime

(30)

Smoothie med mango

(8)

Vit chokladtryffel

(39)

Vegansk glass

(3)

Smördegspizza med mango och apelsin

(3)

Äppelsockerkaka

(40)

Snabba marängbakelser

(3)