Caesarsallad (utan kyckling) med vitlökskrutonger
  • Tid 25 min

Caesarsallad (utan kyckling) med vitlökskrutonger

3.27 (15 betyg)

Grundreceptet till salladen som sägs ha skapats i all hast av kocken Ceasar Cardini, då restaurangen var full med gäster men skafferierna tomma. Resultatet blev en god och kripsig sallad som numera är en klassiker.

  • Tillagningstid 25 min
  • Ingredienser 14

Ingredienser

4 portioner
  • 300 g romansallad eller annan grönsallad
  • 1 liten röd lök
  • 25 g hyvlad parmesan
Dressing:
  • 1 ägg
  • 2 sardellfiléer
  • 1 msk pressad citron
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 msk riven parmesanost
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 dl oliv- eller rapsolja
  • svartpeppar
Krutonger:
  • 80 g lantbröd eller annat ljust bröd
  • 1 msk olivolja
  • 1 liten pressad vitlöksklyfta
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Börja med dressingen. Lägg ägget i kokande vatten och koka 2 minuter. Spola det med kallt vatten och skala av toppen. Skrapa försiktigt ur ägget och mixa det med sardeller, citronsaft, senap, ost och vitlök i matberedare/mixer eller med mixerstav. Tillsätt oljan i en fin stråle så att såsen tjocknar. Smaka av med nymald peppar.

  2. 2

    Dela salladsbladen, lägg ut dem i en skål och strö på lök och ost. Ringla över dressingen. (Späd med vatten om den är för tjock.)

  3. 3

    Pensla brödet med olivoljan blandad med vitlöken. Grilla det på båda sidor tills det fått fin färg. Skär det ev i stänger eller trekanter och lägg på salladen.

Servering

Servera till grillat, t ex kyckling, skaldjur, fisk.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Salladen passar också bra som för- eller lunchrätt. Lägg då på några hela sardellfiléer.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar