Blomkålsgryta - indisk Aloo gobi - Lotta Lundgren

Betyg (1-5):
3.63 (257 betyg)

Smakrik och värmande vegetarisk gryta med blomkål, kikärtor och kokosmjölk. Recept av Lotta Lundgren

Tillagningstid: 25 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (18)
  • 500 g blomkålshuvud eller fryst blomkål
  • 400 g potatis
  • 1 stor gul lök, hackad
  • 1 msk olja
  • 1 msk malen spiskummin
  • 0.5 msk mald koriander
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk gurkmeja
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 dl vatten
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1 msk strösocker
  • 40 g färsk ingefära
  • 400 g kokta kikärtor på burk (bruttovikt), avsköljda
  • 1 lime, rivet skal (endast det gröna)
  • 25 g smör
  • Till servering
  • 2 dl jasminris

Gör så här

  1. Skär blomkålen i buketter. Skala och tärna potatisen. Fräs löken i olja i en gryta med alla torra kryddor.
  2. Tillsätt vitlök och tomatpuré. Stek någon minut till under omrörning. Lägg ner blomkål och potatis. Häll i vatten, kokosmjölk, salt och socker.
  3. Riv ingefäran, krama ner saften i grytan och släng resten. Låt småputtra under lock tills potatisen är mjuk, 10-15 min.
  4. Tillsätt kikärter och limeskal. Pressa ner saften av halva limen (spar den andra till servering). Koka upp och rör ner en klick smör. Servera med nykokt ris.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Martina

2019-11-26

En av mina favoriter bland grytor! Jättegod!

André

2019-11-06

Gott, gott. Tog garam masala som krydda ist för koriander, kardemumma & gurkmeja vilket fungerade fint, kanske inte lika färgstarkt men gott och smakar indiskt

Åke

2019-10-23

Det verkar som Lotta inte kan förstå traditionella recept. Löjlig röra av kokosmjölk, kikärter mm Kalla inte detta Aloo gobi. Kall det snarare röra av kryddor och blomkål

Margita

2019-04-07

Den här grytan är så god. Den har blivit en riktig favorit. Så goda smaker. Grytan blir krämig och god med kikärtor och kokosmjölken. Blir mycket gott med ris till. Mums!

Jesper

2019-04-02

Supergott

Marianne

2019-03-18

Underligt recept. Aloo gobi är nordindiskt, äts med bröd, naan eller chapati, aldrig ris. Mitt recept från New Delhi 1967 är torrt, ingen vätska alls, men det finns många varianter. Gemensamt är dock att det inte ska vara kikärter, socker, lime eller kokosmjölk.

Cissi

2019-03-13

Totalt oätlig det sämst receptet någonsin och 25 min tar det inte att göra den här grytan snarare 55min. Det här recepten vill jag inte ens ge min värsta fiende.

Coop

2019-03-04

Hej Moa, det går förstås bra att använda det överblivna från ingefäran till något annat om man vill. /Elsa, webbredaktör

Moa

2019-03-03

Släng resten? Låter riktigt klimatosmart!

Oliver

2019-02-11

Smaklös o långt från indiskt

Micho

2019-01-27

Mycket god. Utöver vad som redan skrivits tyckte jag att mängden vätska var för lite, täckte ej potatisen och blomkålen helt. Jag rekommenderar att dubbla mängden kokosmjölk och mycket mer av alla torra kryddor. Tyckte den behövde mer syra så jag hade i lite vitvinsvinäger. Har man stålar anser jag att man borde ha massa färsk koriander i.

Tony

2019-01-20

Såååå gott, har lagat det 3 ggr. Sista gången kryddade jag på lite Xtra bara, så var vi i Indien igen. Supergott/Tony

Karolina

2019-01-09

Jättegod, men som de andra kommenaterat så är det en väldigt klen smak och då hade jag ändå i mer än vad jag skulle. Var inte rädda för att krydda ordetnligt!

Sigge

2018-03-21

Det här receptet är det inte mycket indien över, märks att den som gjort receptet inte har ätit indisk mat. Slafsgryta, Alo Gobi innehåller aldrig kokosmjölk och kikärter. Det här är lika mycket indiskt som att kalla kinesisk mat i Sverige som Kinesisk.

Åsa

2018-01-13

Älskar den men har sambal oelek till.

Linda

2018-01-11

Den har potential men är tyvärr väldigt klen om man följer receptet gällande kryddorna.

Dag

2018-01-07

Jättegod gryta ,men nästa gång ska jag ha i mera peppar el chili den blev lite tam

Tove

2017-12-17

Supergod! Åt med bröd istället för ris, funkar också. Detta kommer vi laga igen!

Anna

2017-09-18

enkel att göra och med lite freebase så blev den både kryddstark och smarrig :) Dock inget att rekommendera för känsliga magar samma dag eller dagen innan man ska ha ett möte, gå på bröllop eller på en date :)

dIRK

2017-09-04

Tyckte att limesmaken/syran slog igenom för mycket. Nästa gång tar jag bara zest och ingen saft + en färsk chili och ökar kryddorna lite istället. Matigt med kikärtorna. Färsk koriander vid servering lyfter rätten.

Anna Karin

2017-07-25

Blir väldigt mild och söt i smaken om man följer receptet. Jag tog lite mindre socker (nästa gång kommer jag helt strunta i sockret) samt nästan dubbla mängden kryddor och limesaft, slängde även i lite chili. Annars väldigt krämig och god gryta.

Lizelotte

2017-06-26

Något snäll i kryddning va inte rädd att ta lite extra! Jättegott :-)

Daria

2017-06-03

Nästa gång ska ta dubbla mängden kryddor!

Svante

2017-05-07

Bra gryta. Håller med om att den kan kryddas upp mer, men som med mycket indiskt kan man variera sin curry ordentligt. Så länge man balanserar syra, sötma, sälta och hetta efter smak brukar det bli bra. Tips: servera med banan, russin, jordnötter (alt cashewnötter) och mango chutney som tillbehör.

Ellinor

2017-05-02

Inte god, smakade bara kokos.

Eva

2017-04-11

Jättegod, håller dock med om att kryddningen är väl tam

Karina Anna

2017-04-06

Supersmarrigt! Skippade dock kikärtorna och använde 2 lökar. Nästa gång blir det till att dubbla mängden kryddor efter som den var lite tam i smaken

Johanna

2017-04-01

Riktigt oätligt

Madelene

2017-03-31

Så himla gott! Toppbetyg även från de kräsna barnen här hemma.

Johanna

2017-03-27

Supergod! Undrar dock vad de röda bitarna är på bilden? Ser ut som den har fler ingredienser än receptet.

Jenni

2017-03-26

Supergott!!

Maria

2017-03-26

Gott. Mild och god smak. Går att variera hur mycket man vill.

Inga

2017-03-24

Nej! Inte alls gott!kanske att man är ovan vid dessa kryddor..

Pier o Ingela

2017-03-23

God, matig gryta som passar hela familjen. För mer vuxen smak kan man gott krydda på lite, tyckte vi.

Bodil

2017-02-05

Riktigt smarrig gryta! Väl avvägda smaker, smakrikt utan att vara starkt. Den kommer jag ha som bas många gånger framöver och variera med de grönsaker som finns hemma. Mannen, som inte är vegetarian, kompletterade med kyckling, som han tyckte passade mycket bra till.

Liknande recept

Ugnsstekt fläskkarré med ingefärsrotmos

(17)

Lotta Lundgren - Ramen med fläskkarré och svamp

(59)

Jordärtskockssoppa med kryddig korv

(30)

Morots- och ingefärsbulgur med kabanoss och fetaost

(13)

Lotta Lundgren - Spaghetti med kronärtspesto

(54)

Omelettrulle med grönkål och fetaost

(28)

Nudelsallad med fläskfärsbiffar

(47)

Borsjtj med kryddig korv

(20)
18 st
  • Ingredienser (18)
  • 500 g blomkålshuvud eller fryst blomkål
  • 400 g potatis
  • 1 stor gul lök, hackad
  • 1 msk olja
  • 1 msk malen spiskummin
  • 0.5 msk mald koriander
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk gurkmeja
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 dl vatten
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1 msk strösocker
  • 40 g färsk ingefära
  • 400 g kokta kikärtor på burk (bruttovikt), avsköljda
  • 1 lime, rivet skal (endast det gröna)
  • 25 g smör
  • Till servering
  • 2 dl jasminris

Blomkålsgryta - indisk Aloo gobi - Lotta Lundgren

Betyg (1-5):
3.63 (257 betyg)

Smakrik och värmande vegetarisk gryta med blomkål, kikärtor och kokosmjölk. Recept av Lotta Lundgren

Tillagningstid: 25 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skär blomkålen i buketter. Skala och tärna potatisen. Fräs löken i olja i en gryta med alla torra kryddor.
  2. Tillsätt vitlök och tomatpuré. Stek någon minut till under omrörning. Lägg ner blomkål och potatis. Häll i vatten, kokosmjölk, salt och socker.
  3. Riv ingefäran, krama ner saften i grytan och släng resten. Låt småputtra under lock tills potatisen är mjuk, 10-15 min.
  4. Tillsätt kikärter och limeskal. Pressa ner saften av halva limen (spar den andra till servering). Koka upp och rör ner en klick smör. Servera med nykokt ris.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Martina

2019-11-26

En av mina favoriter bland grytor! Jättegod!

André

2019-11-06

Gott, gott. Tog garam masala som krydda ist för koriander, kardemumma & gurkmeja vilket fungerade fint, kanske inte lika färgstarkt men gott och smakar indiskt

Åke

2019-10-23

Det verkar som Lotta inte kan förstå traditionella recept. Löjlig röra av kokosmjölk, kikärter mm Kalla inte detta Aloo gobi. Kall det snarare röra av kryddor och blomkål

Margita

2019-04-07

Den här grytan är så god. Den har blivit en riktig favorit. Så goda smaker. Grytan blir krämig och god med kikärtor och kokosmjölken. Blir mycket gott med ris till. Mums!

Jesper

2019-04-02

Supergott

Marianne

2019-03-18

Underligt recept. Aloo gobi är nordindiskt, äts med bröd, naan eller chapati, aldrig ris. Mitt recept från New Delhi 1967 är torrt, ingen vätska alls, men det finns många varianter. Gemensamt är dock att det inte ska vara kikärter, socker, lime eller kokosmjölk.

Cissi

2019-03-13

Totalt oätlig det sämst receptet någonsin och 25 min tar det inte att göra den här grytan snarare 55min. Det här recepten vill jag inte ens ge min värsta fiende.

Coop

2019-03-04

Hej Moa, det går förstås bra att använda det överblivna från ingefäran till något annat om man vill. /Elsa, webbredaktör

Moa

2019-03-03

Släng resten? Låter riktigt klimatosmart!

Oliver

2019-02-11

Smaklös o långt från indiskt

Micho

2019-01-27

Mycket god. Utöver vad som redan skrivits tyckte jag att mängden vätska var för lite, täckte ej potatisen och blomkålen helt. Jag rekommenderar att dubbla mängden kokosmjölk och mycket mer av alla torra kryddor. Tyckte den behövde mer syra så jag hade i lite vitvinsvinäger. Har man stålar anser jag att man borde ha massa färsk koriander i.

Tony

2019-01-20

Såååå gott, har lagat det 3 ggr. Sista gången kryddade jag på lite Xtra bara, så var vi i Indien igen. Supergott/Tony

Karolina

2019-01-09

Jättegod, men som de andra kommenaterat så är det en väldigt klen smak och då hade jag ändå i mer än vad jag skulle. Var inte rädda för att krydda ordetnligt!

Sigge

2018-03-21

Det här receptet är det inte mycket indien över, märks att den som gjort receptet inte har ätit indisk mat. Slafsgryta, Alo Gobi innehåller aldrig kokosmjölk och kikärter. Det här är lika mycket indiskt som att kalla kinesisk mat i Sverige som Kinesisk.

Åsa

2018-01-13

Älskar den men har sambal oelek till.

Linda

2018-01-11

Den har potential men är tyvärr väldigt klen om man följer receptet gällande kryddorna.

Dag

2018-01-07

Jättegod gryta ,men nästa gång ska jag ha i mera peppar el chili den blev lite tam

Tove

2017-12-17

Supergod! Åt med bröd istället för ris, funkar också. Detta kommer vi laga igen!

Anna

2017-09-18

enkel att göra och med lite freebase så blev den både kryddstark och smarrig :) Dock inget att rekommendera för känsliga magar samma dag eller dagen innan man ska ha ett möte, gå på bröllop eller på en date :)

dIRK

2017-09-04

Tyckte att limesmaken/syran slog igenom för mycket. Nästa gång tar jag bara zest och ingen saft + en färsk chili och ökar kryddorna lite istället. Matigt med kikärtorna. Färsk koriander vid servering lyfter rätten.

Anna Karin

2017-07-25

Blir väldigt mild och söt i smaken om man följer receptet. Jag tog lite mindre socker (nästa gång kommer jag helt strunta i sockret) samt nästan dubbla mängden kryddor och limesaft, slängde även i lite chili. Annars väldigt krämig och god gryta.

Lizelotte

2017-06-26

Något snäll i kryddning va inte rädd att ta lite extra! Jättegott :-)

Daria

2017-06-03

Nästa gång ska ta dubbla mängden kryddor!

Svante

2017-05-07

Bra gryta. Håller med om att den kan kryddas upp mer, men som med mycket indiskt kan man variera sin curry ordentligt. Så länge man balanserar syra, sötma, sälta och hetta efter smak brukar det bli bra. Tips: servera med banan, russin, jordnötter (alt cashewnötter) och mango chutney som tillbehör.

Ellinor

2017-05-02

Inte god, smakade bara kokos.

Eva

2017-04-11

Jättegod, håller dock med om att kryddningen är väl tam

Karina Anna

2017-04-06

Supersmarrigt! Skippade dock kikärtorna och använde 2 lökar. Nästa gång blir det till att dubbla mängden kryddor efter som den var lite tam i smaken

Johanna

2017-04-01

Riktigt oätligt

Madelene

2017-03-31

Så himla gott! Toppbetyg även från de kräsna barnen här hemma.

Johanna

2017-03-27

Supergod! Undrar dock vad de röda bitarna är på bilden? Ser ut som den har fler ingredienser än receptet.

Jenni

2017-03-26

Supergott!!

Maria

2017-03-26

Gott. Mild och god smak. Går att variera hur mycket man vill.

Inga

2017-03-24

Nej! Inte alls gott!kanske att man är ovan vid dessa kryddor..

Pier o Ingela

2017-03-23

God, matig gryta som passar hela familjen. För mer vuxen smak kan man gott krydda på lite, tyckte vi.

Bodil

2017-02-05

Riktigt smarrig gryta! Väl avvägda smaker, smakrikt utan att vara starkt. Den kommer jag ha som bas många gånger framöver och variera med de grönsaker som finns hemma. Mannen, som inte är vegetarian, kompletterade med kyckling, som han tyckte passade mycket bra till.

Liknande recept

Ugnsstekt fläskkarré med ingefärsrotmos

(17)

Lotta Lundgren - Ramen med fläskkarré och svamp

(59)

Jordärtskockssoppa med kryddig korv

(30)

Morots- och ingefärsbulgur med kabanoss och fetaost

(13)

Lotta Lundgren - Spaghetti med kronärtspesto

(54)

Omelettrulle med grönkål och fetaost

(28)

Nudelsallad med fläskfärsbiffar

(47)

Borsjtj med kryddig korv

(20)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies