Bearnaise

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.88 (8 betyg)

Klassisk bearnaisesås med smör, äggulor, schalottenlök, dragon, persilja och vinäger. Passar extra bra till kött.

4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Béarnaise:
  • 150 g smör eller margarin
  • 5 krossade vitpepparkorn
  • 1 persiljestjälkar eller persiljekvistar
  • 1 msk schalottenlök eller gul lök, finhackad
  • 3 msk vinäger, ljus
  • 3 msk vatten
  • 3 äggulor
  • persilja eller dragon

Gör så här

  1. Smält fettet och låt det svalna något. Koka peppar, persiljestjälkar, lök, vinäger och vatten i en liten kastrull utan lock tills ungefär hälften (ca ½ dl) av vätskan återstår. Sila bort kryddorna och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Ställ kastrullen i vattenbad i en större kastrull. Vattnet ska sjuda men inte koka.
  2. Vispa ner äggulorna. (Använd inte stålvisp i aluminiumkastrull till rätter med ägg, för då blir såsen lätt gråaktig.) Sjud under vispning tills blandningen tjocknat. Tag kastrullen från värmen, tillsätt det smälta avsvalnade fettet under kraftig vispning, först droppvis, sedan i en mycket tunn stråle.
  3. Smaksätt med finhackad persilja eller smulad dragon och lite salt. Blir ca 2 ½ dl sås. Som kall garnering räcker satsen till 6-8 portioner.
  4. OBS! Om såsen börjar "skära sig", tillsätt en isbit eller lite kallt vatten och vispa kraftigt.
  5. Såsen kan hållas varm en stund om kastrullen får stå utan lock i varmt vatten, dock inte varmare än 60°C, för då finns risk att den skär sig.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Abert

2015-04-12

Värdelöst:-(

kocken

2013-06-22

rödvinsvinäger dragon persilja körvel ej vatten 250 gram smör för 3 äggulor ej salt smöret är tillräckligt salt

Claes, Horred

2012-01-08

Gjorde en dubbel sats av detta recept och tog äppelcidervinäger eftersom det ändå fanns hemma samt en hel gul lök. Gjorde 2 avkok/reduceringar för att "maximera" smaken, trots det smakade den enbart lite surt. Fick enbart tag i torkad dragon, en hel burk åkte i men det hjälpte inte. Fick inte till den välkända bea-smaken. Lätt att röra ihop, inga tendenser till att skära sig. Färsk dragon till detta är ett måste för att den ska bli ätbar.

Liknande recept

Spara recept

Baguette med yoghurt

Betyg
Betyg
(26)
Spara recept

Laxpasta med pesto och kallrökt lax

Betyg
Betyg
(26)
Spara recept

Salsa med lingon och äpple

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Frasig minipizza

Betyg
Betyg
(26)
Spara recept

Black bean muffins med apelsinfrosting

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Garam masala

Betyg
Betyg
(20)
Spara recept

Grillad spetskål och aubergine med fetaostyoghurt

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Ugnsbakad citrus med snötäcke

Betyg
Betyg
(1)
8 st
  • Ingredienser (8)
  • Béarnaise:
  • 150 g smör eller margarin
  • 5 krossade vitpepparkorn
  • 1 persiljestjälkar eller persiljekvistar
  • 1 msk schalottenlök eller gul lök, finhackad
  • 3 msk vinäger, ljus
  • 3 msk vatten
  • 3 äggulor
  • persilja eller dragon

Bearnaise

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.88 (8 betyg)

Klassisk bearnaisesås med smör, äggulor, schalottenlök, dragon, persilja och vinäger. Passar extra bra till kött.

4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Smält fettet och låt det svalna något. Koka peppar, persiljestjälkar, lök, vinäger och vatten i en liten kastrull utan lock tills ungefär hälften (ca ½ dl) av vätskan återstår. Sila bort kryddorna och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Ställ kastrullen i vattenbad i en större kastrull. Vattnet ska sjuda men inte koka.
  2. Vispa ner äggulorna. (Använd inte stålvisp i aluminiumkastrull till rätter med ägg, för då blir såsen lätt gråaktig.) Sjud under vispning tills blandningen tjocknat. Tag kastrullen från värmen, tillsätt det smälta avsvalnade fettet under kraftig vispning, först droppvis, sedan i en mycket tunn stråle.
  3. Smaksätt med finhackad persilja eller smulad dragon och lite salt. Blir ca 2 ½ dl sås. Som kall garnering räcker satsen till 6-8 portioner.
  4. OBS! Om såsen börjar "skära sig", tillsätt en isbit eller lite kallt vatten och vispa kraftigt.
  5. Såsen kan hållas varm en stund om kastrullen får stå utan lock i varmt vatten, dock inte varmare än 60°C, för då finns risk att den skär sig.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Abert

2015-04-12

Värdelöst:-(

kocken

2013-06-22

rödvinsvinäger dragon persilja körvel ej vatten 250 gram smör för 3 äggulor ej salt smöret är tillräckligt salt

Claes, Horred

2012-01-08

Gjorde en dubbel sats av detta recept och tog äppelcidervinäger eftersom det ändå fanns hemma samt en hel gul lök. Gjorde 2 avkok/reduceringar för att "maximera" smaken, trots det smakade den enbart lite surt. Fick enbart tag i torkad dragon, en hel burk åkte i men det hjälpte inte. Fick inte till den välkända bea-smaken. Lätt att röra ihop, inga tendenser till att skära sig. Färsk dragon till detta är ett måste för att den ska bli ätbar.

Liknande recept

Spara recept

Baguette med yoghurt

Betyg
Betyg
(26)
Spara recept

Laxpasta med pesto och kallrökt lax

Betyg
Betyg
(26)
Spara recept

Salsa med lingon och äpple

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Frasig minipizza

Betyg
Betyg
(26)
Spara recept

Black bean muffins med apelsinfrosting

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Garam masala

Betyg
Betyg
(20)
Spara recept

Grillad spetskål och aubergine med fetaostyoghurt

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Ugnsbakad citrus med snötäcke

Betyg
Betyg
(1)