
Asiatisk kimchi med ingefära och sambal
Betyg (1-5):
Bästa tillbehöret. Både het och syrlig.
1 liter
- 1 salladskål, huvudet
- 1.5 dl vatten
- 1.5 msk rismjöl
- 3 msk fisksås
- 1 msk honung
- 1.5 msk finriven ingefära
- 3 finrivna vitlöksklyftor
- 2 msk sambal oelek eller badjak
- 200 g morot
- 1 omogen mango
- 2 msk jodfritt salt
Gör så här
- Dela salladskålen i 4 bitar på längden. Lägg dem på ett stort fat eller i en bunke. Strö över salt och lägg på en tyngd, t ex en tallrik. Låt stå 2 tim. Skölj av saltet noga.
- Koka upp vatten. Blanda rismjöl med 1 msk vatten och red vattnet i kastrullen. Låt svalna. Blanda med fisksås, honung, ingefära, vitlök och sambal.
- Skär kålen i mindre bitar. Skala och strimla morötter och mango tunt. Blanda noggrant alla grönsaker med chilisåsen.
- Tryck ner grönsakerna tätt i glasburkar utan luftfickor. Fyll ända upp men lämna ca 2 cm i toppen. Stäng burken och ställ den i rumstemperatur med en papperspåse över. Öppna burken varje dag och tryck ned grönsakerna med en ren sked. Efter 1–2 dagar ska det börja bubbla i burken. Efter 3–5 dagar är kimchin färdig. Förvara i kylskåp.
Asiatisk kimchi med ingefära och sambal
Betyg (1-5):
Bästa tillbehöret. Både het och syrlig.
1 liter
Gör så här
- Dela salladskålen i 4 bitar på längden. Lägg dem på ett stort fat eller i en bunke. Strö över salt och lägg på en tyngd, t ex en tallrik. Låt stå 2 tim. Skölj av saltet noga.
- Koka upp vatten. Blanda rismjöl med 1 msk vatten och red vattnet i kastrullen. Låt svalna. Blanda med fisksås, honung, ingefära, vitlök och sambal.
- Skär kålen i mindre bitar. Skala och strimla morötter och mango tunt. Blanda noggrant alla grönsaker med chilisåsen.
- Tryck ner grönsakerna tätt i glasburkar utan luftfickor. Fyll ända upp men lämna ca 2 cm i toppen. Stäng burken och ställ den i rumstemperatur med en papperspåse över. Öppna burken varje dag och tryck ned grönsakerna med en ren sked. Efter 1–2 dagar ska det börja bubbla i burken. Efter 3–5 dagar är kimchin färdig. Förvara i kylskåp.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!