Amirs Tarte Tatin
  • Tid 50 min
  • Ugn 200º

Amirs Tarte Tatin

3.6 (5 betyg)

En skön klassiker att impa på svärföräldrarna med, enligt Amir. Oerhört smaskig!

  • Tillagningstid 50 min
  • Ingredienser 11
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

6 portioner
  • 5 äpplen, gärna Pink Lady
  • 2 msk strösocker
  • 75 g smör
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • 1 kyld smördegsrulle (250 g)
  • ev flingsalt
Vaniljsås:
  • 1 vaniljstång
  • 2.5 dl vispgrädde
  • 0.5 dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 1 dl strösocker
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 200°.

Vaniljsås:

  1. 1

    Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg frön och stång i en kastrull och häll på grädden. Låt sjuda 2–3 min. Ta kastrullen från värmen och häll i mjölken. Låt svalna ett par minuter. Vispa äggulor och socker pösigt. Häll ner äggvispet i kastrullen och ställ tillbaka på plattan. Sätt på medelvärme och vispa såsen tills den börjar tjockna, lägg i en termometer och ta bort när den når 85°. Kyl ner kastrullen i ett kallt vattenbad.

Tarte tatin:

  1. 1

    Skala och skär äpplena i stora klyftor. Låt sockret smälta i en ugnstålig stekpanna tills det är gyllene. Tillsätt smöret i tärningar och stek tills det blir ljusbrunt. Lägg ner äppelbitarna och låt steka med ca 10 min. Droppa över citronsaften. Lyft pannan från värmen.

  2. 2

    Skär ut en cirkel ur smördegen så den är något större än stekpannan. Lägg ovanpå äpplena och gör ett kryss i mitten så att ånga kan komma ut. Grädda gyllene mitt i ugnen, ca 20 min. Ta ut och låt vila 2–3 min. Lägg en tallrik på och vänd runt så att kakan hamnar ”upp och ner”. Strö ev över lite flingsalt. Låt vila 15 min och servera med vaniljsåsen.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar