Olivolja

Välj rätt olja

Här får du en snabböversikt över olika sorters oljor som vi har i våra butiker. Och svar bland annat på vilken typ av olja som passar för upphettning och vilken som är lämplig i dressingen.

Alla typer av matfetter är rika på de fettlösliga vitaminerna A, D och K. Matoljor av olika slag innehåller dessutom rikligt med nyttiga enkel- och fleromättade fettsyror, till skillnad från smör, ister och kokosfett som mestadels består av mindre hälsosamt mättat fett.

Stort utbud

Det finns en uppsjö av olika oljor på marknaden. De vanligaste är druvkärneolja, majsolja, olika sorters nötoljor, olivolja, rapsolja, sesamolja, solrosolja och sojaolja. Olja som kallas ”matolja” är en blandning av olika oljor och är neutral i smaken. Oljans fettinnehåll finns oftast deklarerat på förpackningen. Olivolja finns i många olika kvalitéer, av vilka »extra virgin« är den finaste. Smakintensiteten hos olika oljor varierar. En del oljor är milda och neutrala i smaken, t.ex. jordnöts-, druvkärne-  och majsolja, andra har mer karaktäristisk smak, t.ex. oliv-, sesam-, hasselnöts- och valnötsolja. Prova dig fram för att hitta just dina favoriter.

Användningsområden

Du bör välja olja efter användningsområde och smak. Oljor som är rika på fleromättat fett, t.ex. solros-, majs- och sojaolja, är mindre bra att steka eller fritera i, eftersom de lätt oxiderar och förstörs vid höga temperaturer. De oljor som huvudsakligen består av enkelomättat fett tål höga temperaturer bättre. För fritering under lång tid bör dock ett fast friteringsfett användas. Till dressingar och kalla såser kan valfri olja användas.

Medelhavsköket

Olivoljan är grunden till det goda i medelhavsköket. Det finns en mängd olika olivoljor och en bra idé är att börja med en mild variant som fungerar att både steka, marinera och krydda med. Här är några tips på hur du kan använda den.

  • Olivolja i matbrödsbakningen ger italienska smaker. Ciabatta, pizza och focaccia.
  • Blanda en vinägrett med vinäger, olivolja och färska örter. Häll den inte bara på salladen utan prova att blanda den med bönor, häll den på köttet och över grönsakerna.
  • Stek i olivolja.Lägg en klick smör i stekpannan tillsammans med oljan så ser du lättare när det är rätt stektemperatur.
  • Doppa brödet i olivolja och havssalt i väntan på maten.

Logga in och samla dina butiker här
Då har du öppettider, reklamblad och annat viktigt alltid nära till hands.

Logga in


Logga in så kommer du åt dina listor i appen när du ska handla och delar dem automatiskt med alla i ditt hushåll. Smart!