Tycker ni att vi borde äta mindre kött?
Det är upp till var och en vad man lägger på tallriken. Samtidigt vet vi att många är nyfikna på att äta mindre kött, men att de upplever att det är krångligt. Med den nya vardagsmaten vill vi inspirera till hur du enkelt kan variera populära rätter med andra typer av proteinkällor än kött.
Om man jämför nötköttsproduktion med vegetariskt protein som baljväxter, så går det åt betydligt mer koldioxid, land och vatten för att producera nötkött. Den storskaliga nötköttsproduktionen är alltså mer resurskrävande och vår bedömning är därför att vi kommer att behöva äta mindre kött i framtiden. Vi vill med den nya vardagsmaten visa att det är både enkelt och gott att byta till protein som tar mindre naturresurser i anspråk.
Är det farligt att äta kött?
Nej, tvärtom är det en viktig näringskälla framförallt av järn och är ett proteinrikt livsmedel. Men det gäller att hitta en balans i kosten. Om man äter i nivå med eller under Livsmedelsverkets rekommendationer minskar risken för tjock- och ändtarmscancer.
Varför vi säljer kött i butikerna
Vi vet att många vill eller funderar på att äta mindre kött, men att det samtidigt finns både fördomar och kunskap som hindrar. Vi vill inspirera dem. Sedan vill de allra flesta av våra kunder äta kött och det är en naturlig del av vårt sortiment.
Men om köttfrågan är viktig för er. Varför gör ni inget i era butiker?
Det gör vi, men vi tror på inspiration och inte på pekpinnar. Därför kommer vi att ha provsmakning av den nya vardagsmaten i ett urval av våra största butiker de kommande veckorna. I vår senaste receptbroschyr som finns i alla våra butiker visar vi hur man enkelt kan minska köttet i våra vanligaste vardagsrätter.
Klimatfakta
- 10 gånger mer land
Att producera nötkött kräver 10 gånger mer land än det krävs för att producera lika mycket protein i växtform.
Källa: Climate gas emissions from food systems – use of LCA analyses. Refsgaard K et al. Norwegian Agricultural Economics Research Institute. 2011.
- 35 gånger mer växthusgas
Att producera nötkött släpper ut 35 gånger mer växthusgaser än att producera motsvarande mängd växtprotein.
Källa:Bryngelsson, D., Wirsenius, S., Hedenus, F., & Sonesson, U. (2016). How can the EU climate targets be met? A combined analysis of technological and demand-side changes in food and agriculture. Food Policy, 59, 152-164. Cederberg m fl. 2009. Greenhouse gas emissions from Swedish production of meat, milk and eggs 1990 and 2005. SIK-rapport nr 793. Siffran även publicerad i WWF-köttguiden. Röös. 2012. Mat-klimat-listan version 1.0. Rapport 040. Inst för energi och teknik. SLU. Siffran även publicerad i WWF-köttguiden.
- 6 gånger mer vatten
Att producera nötkött kräver 6 gånger mer vatten än det krävs för att producera lika mycket protein i växtform.
Källa: A Global Assessment of the Water Footprint of Farm Animal Products. Mekonnen, M. & Hoekstra, A. Ekosystems. 2011. (Källan hittades genom Waterfootprint.org).