Citron- och marängpaj
Citron- och marängpaj
  • Ugn 125-175º

Citron- och marängpaj

3.75 (4 betyg)

Klassisk paj som är syrlig och söt men med lite nya ingredienser.

  • Ingredienser 15
  • Ugnstemperatur 125-175º

Tillagningstid: 1,5 tim + tid att svalna

Ingredienser

12 bitar
  • 4 dl mandelmjöl
  • 1.5 dl rismjöl
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 100 g kallt smör, i tärningar
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • 1 msk kallt vatten
Fyllning
  • 125 g smör
  • finrivet skal från 2 citroner
  • 1 dl pressad citronsaft
  • 3 ägg
  • 0.5 dl agavesirap
  • 1 msk maizena
Italiensk maräng
  • 2 äggvitor
  • 1.5 dl agavesirap
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Pajbotten: Sätt ugnen på 175° Lägg alla ingredienser utom vattnet i en matberedare. Mixa snabbt ihop och tillsätt vattnet sist.

  2. 2

    Tryck ut pajdegen i en form (24–26 cm i diameter) med löstagbara kanter. Låt stå i frysen 15 min. Förgrädda mitt i ugnen till fin färg, 15–20 min.

Fyllning:

  1. 1

    Sänk ugnsvärmen till 125°. Smält smöret och dra av från värmen. Låt svalna något. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen lätt och tillsätt smöret. Häll smeten i pajskalet och grädda mitt i ugnen ca 35 min. Låt svalna till rumstemperatur.

Italiensk maräng:

  1. 1

    Vispa äggvitorna till ett fast skum. Under tiden, värm agavesirapen till en temperatur på 121°. Häll sirapen i en tunn stråle ner i äggvitan under konstant vispning.

  2. 2

    Fortsätt vispa tills marängen är rumstempererad, ca 10 min. Bred eller spritsa ut marängen direkt på pajen. Bränn med brännare till gyllene färg.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Det går lika bra att servera den läckra pajen utan att använda brännare.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar