Falafel
  • Tid 45 min + 8 tim blötläggning

Falafel

3.67 (6 betyg)

De här frasiga kikärtsbollarna är godast att äta nyfriterade.

  • Tillagningstid 45 min + 8 tim blötläggning
  • Ingredienser 13

Ingredienser

30 stycken
  • 500 g torkade kikärtor
  • 4 salladslökar
  • 2 msk finhackad vitlök
  • 2 dl hackad persilja
  • 1 dl hackad koriander
  • 0.75 dl hackad mynta
  • 1.5 dl nötter, t ex valnötter, mandel, pistaschnötter
  • 1 dl pressad citronsaft
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk cayennepeppar
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 liter rapsolja till fritering
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Blötlägg kikärterna minst 8 timmar men gärna över natten. Häll av vattnet.

  2. 2

    Mixa kikärterna med övriga ingredienser i omgångar i en matberedare till en jämn massa. Blir det trögt för maskinen, späd med lite vatten eller citronsaft.

  3. 3

    Hetta upp olja i en kastrull med höga kanter till 180°. Forma pingisbollsstora bollar av smeten och fritera några i taget tills de är gyllene, ca 5 min. Låt rinna av på hushållspapper.

Servering

Servara med hummus, bröd och kanske en yoghurtsås.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Använd både det gröna och det vita på salladslöken. Den kan också bytas ut mot annan lök. Det går bra att bara använda en ört.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Eva

    Kan rekommenderas - jättegoda! En arbetskamrat sade att det var de godaste han ätit!

  • Britt W.

    Kanon härligt, enorm aptit med massor av goda ord