Butik Vågen vinner Änglamarkspriset 2020

Änglamarksprisets jury har röstat fram Butik Vågen till vinnare av Änglamarkspriset 2020. De tre miljövetenskapstudenterna visar att det går att kombinera en affärsidé med ett viktigt samhällsengagemang!

Fanny Näslund och Johanna Björkman (Estefanía Coral Andrade ej med i bild) från Butik Vågen, vinnare av Änglamarkspriset 2020.

Änglamarkspriset delas ut årligen till ett företag, en organisation eller person som speglar hållbar utveckling och står för värdefulla insatser inom svensk miljö och ekologi. Butik Vågen som tilldelas årets pris visar med deros zero waste-filosofi hur vi bör konsumera och agera för att bevara vår planets resurser.

Juryns motivering:

'Med ett helhjärtat engagemang för att driva frågan om hållbar konsumtion visar vinnarna vägen framåt. Deras verksamhet är ett tydligt exempel hur man kan kombinera en affärsidé med ett viktigt samhällsengagemang. Vinnarna inspirerar med ett outtröttligt driv genom att skapa förutsättningar för erfarenhetsutbyten, ställa höga krav på produkter och agera som en sambandscentral för lokala hållbarhetsinitiativ. Dessutom bidrar de till välgörenhetsorganisationer och visar på ett socialt ansvarstagande.

Vi på Coop är stolta över att tilldela Butik Vågen årets Änglamarkspris. De är ett tydligt exempel på det engagemang, kunskap och ansvarstagande som unga tar, och det vill vi uppmärksamma och stötta.'

Vågen är mer än bara en livsmedelsbutik och har blivit en mötesplats i Östersund för hållbarhet i olika former. Utöver deras affärsmodell som andas hållbarhet rakt igenom verkar de även för social hållbarhet och samarbetar med välgörenhetsorganisationer för att bidra till ett bättre samhälle, säger Charlotta Szczepanowskiordförande i Änglamarksjuryn samt chef för Hållbarhet och kvalitet, Coop Sverige.

Butik Vågen tilldelades priset under en digital prisutdelning som sänds på Coop.se den 2 december. Prissumman är på 100 000 kronor.

"Vi kan inte med ord beskriva hur tacksamma vi är för denna otroligt fina utmärkelse! Stort tack för att vi fick äran att bli vinnare av årets Änglamarkspris. Vi hoppas att detta inspirerar fler unga att våga tro på sin företagsidé och satsa. Ni kan! Tack Coop för att ni uppmärksammar vårt arbete. 

Vi vill också passa på att tacka våra medfinalister för det fantastiska hållbarhetsarbete ni gör. Ni är så coola!  Och tack till alla ni andra, som tar cykeln till jobbet, som väljer vego ibland, och som balanserar 10 clementiner, en klase bananer och två mjölkpaket i famnen för att ni vägrar köpa en ny påse. Tack till alla er som varje dag bidrar till en bättre värld. Stort som smått. Det ni gör betyder något." - Fanny Näslund, Johanna Björkman & Estefanía Coral Andrade, grundare av Butik Vågen