Way Out West

Way Out West har miljöfokus i allt de gör. Festivalen diplomerades de första fyra åren av Göteborgs Stad Miljö & Hälsa för sitt miljöarbete. Ett arbete som de fortsätter att prioritera och utveckla. Hela arrangemanget är präglat av ett resurssnålt tänk när det gäller avfallshantering och återvinning, resursförbrukning och energi, boende och resor, ekologiskt mat och opinionsbildande arbete.

Way Out West har en hög återvinningsgrad. Tack vare samarbete med matförsäljare, krögare, sponsorer, personal med flera, kan de generera positiv energi från det som återanvänds in i systemet från festivalen.

Way Out West kopplar in sig på befintliga elnät, minimerar lägsta varvtalsnivån på driften av generatorer och har i största möjliga utsträckning bytt till LED-ljus och annan resurssnål belysning.

All mat, både den som serveras på SJ tåg till och från festivalen och den som serveras på festivalområdet, är uteslutande vegetarisk.  Detta har varit mycket uppskattat av både artister och publiken, och har lett till att de miljömässiga effekterna har reducerats.

I samarbete med klädkedjan Weekday, har man tagit fram ekologiska kläder till sina funktionärer. Way Out West har också varit drivande i att ta fram en ISO-standard för deras bransch.

Vad har då effekten blivit av Way Out Wests hållbarhets initiativ?
– En tydlig skillnad som vårt hållbarhetsarbete har gjort kan man se när man tittar på resultaten efter att vi valde att bli en vegetarisk festival. Genom att ta bort köttet minskade miljöpåverkan från Cateringen från 62% till 37% . Way Out Wests totala miljöpåverkan minskade med nästan 24%, och dessutom minskade varje enskilds besökares ekologiska fotavtryck med 40%. - Kicki Persson, Way Out West

Från Way Out West kommer festivalfiraren inte bara hem med nya vänner och en oförglömlig musikupplevelse utan med en inspiration och goda idéer om att leva resurssnålt.

Läs mer om hållbarhetsarbetet på webbplatsen wayoutwest.se


Dela på Facebook

Övriga finalister

      

  • Nina Forsberg, Maria Andersson och Björn Almér startade Barista Fair Trade Coffee, Skandinaviens första etiska coffeshop.
    Läs mer om Barista

  • Har skapat produkten Beat och en strategi för god miljö, hälsa och för att trygga maten till en växande befolkning.
    Läs mer om Anna-Kajsa Lidell

  • I grundskolan i Örebro kommun har kostcheferna skapat plattformen Smartare mat i syfte att minska matsvinnet.
    Läs mer om Smartare mat