Änglamarkspriset 2009

Nu är vinnarna av Änglamarkspriset 2009 utsedda. Årets tema var världens fiskarter och de två vinnarna är fiskarna Charles och Robert Olsson som aktivt arbetar med att säkra havsmiljön och inspirerar andra att fiska på ett hållbart sätt.

Vissa räkor färgas röda med azofärgämnen, men inte räkorna som fångas av bröderna Charles och Robert Olsson. Båda fiskare och först ut med att Kravmärka sina räkor. Bröderna är initiativtagare till ”Njord Närvaror i Norra Bohuslän”, ett varumärke som står för att produkterna kommer från båtar och verksamhet som visar hänsyn mot naturen. Det är dessa bröder som i år fått årets Änglamarksstipendium.

Juryns motivering lyder: Det är personerna i det lilla företaget som gör det stora jobbet och som i vardagen gör stor skillnad. Stipendiaterna visar på ett tydligt sätt att varje individ har möjlighet att påverka vår gemensamma miljö om man gör det utifrån sin egen verklighet och med ett engagemang som entusiasmerar andra. Årets stipendiater är inte färglösa även om de besvärat sig att göra ett sådant undantag.

Över 70% av världens fiskarter är helt exploaterade eller förbrukade och i norra Atlanten har bestånden av torsk, kummel, kolja och flundra under de senaste årtiondena minskat med 95%. Siffrorna är skrämmande. Därför vill Änglamarkspriset 2009 uppmärksamma de personer, nationellt eller internationellt, som bidrar till att minska påverkan på världshaven och odlingen av fisk och skaldjur.

– Fiskarna och vattnen de lever i är idag hotade platser som är vitala för hela vår miljö och vårt klimat. Larmrapporterna har varit många och ännu finns mycket att göra. Fiskarna och haven berör alla oss konsumenter både i Sverige och i andra länder, säger Coops miljöchef Mikael Robertsson.

Om Änglamarkspriset

Änglamarkspriset instiftades 2002 av Coop tillsammans med Hans Alfredson, Märta-Stina Danielsson och Sven-Bertil Taube, för att uppmuntra och lyfta fram goda initiativ inom miljö och ekologi. Juryn består av Hans Alfredson, Märta-Stina Danielsson och Sven-Bertil Taube samt flera miljökunniga personer som Coop utser. Alla medlemmar och kunder kan påverka både genom att nominera och att rösta på finalisterna på Coops hemsida.

Ordet Änglamark förekom första gången i Hasse och Tages film Äppelkriget. Idag bärs namnet Coop Änglamark av varor som odlats ekologiskt och producerats med miljöanpassade metoder.

Övriga finalister i Änglamarkspriset 2009:
  • Sven Bergman, Joachim Dyfvermark och Fredrik Laurin, dokumentärfilmare
  • Rolf Domstein och Ulrica Wahlund, Domstein Sverige
  • Inger Larsson, Findus
  • Sofia Karlsson och Johan Nordgren, www.aterupplivaostersjon.se
  • Isabella Lövin, journalist och författare.
  • Niklas Wennberg, miljökonsulten
  • Inger Näslund, WWF.
  • Staffan Danielsson, Greenpeace
  • Anders Kiessling, Sveriges Lantbruks Universitet