Vad menas med matsvinn?

Med matsvinn menas den mat som inte används till det den är avsedd för. Matavfall är här matsvinn inklusive mat som inte är ätbar, som skal, ben och kaffesump.

Vad är problemet med matsvinn?

Matsvinn i livsmedelskedjan är en av våra största globala hållbarhetsutmaningar. Ungefär en tredjedel av den mat som produceras för livsmedelskonsumtion kastas. I Sverige bidrar vi med cirka 1 200 000 ton matavfall/år, av detta är cirka 452 000 ton matsvinn. Hushållen står för cirka 60 procent, livsmedelsbutikerna 14 procent och restaurangerna för cirka 19 procent. Vi lever i en global värld, där fortfarande cirka 1 miljard går hungriga. 2050 kommer vi att vara 9 miljarder människor.

 

Vad har ni gjort som konkret lyckats minska matsvinnet inom Coop och bland era kunder?

  • För att minska matsvinnet har flera butiker börjat göra färdigrätter av mat med kort bäst-före-datum och vi har till exempel samarbete i Göteborg och i Stockholm med Allwin. Samarbetet innebär att varor från Coop hämtas och levereras till Allwins nätverk av ideella organisationer som kvinnojourer, kyrkor, caféer för hemlösa och härbärgen. Variationen på varorna som hämtas är stor. Allwin hämtar allt från mat som kött, bröd, mejerier och kaffe till blöjor.
  • Många butiker sänker priserna på produkter som närmar sig bäst före datum.
  • Släng inte maten är ett annat initiativ som Konsumentföreningen Stockholm jobbar med. De har tagit fram en guide som innehåller många bra tips på hur du minskar matavfallet i ditt hushåll. Bra tips för både plånboken och miljön. www.slangintematen.se

 

Finns det andra sätt att minska matsvinnet?

I butik kan vi göra mycket kopplat till utbildning, beställningsrutiner, hantering och utförsäljning av varor som håller på att gå ut

Varför slängs frukt och grönt i produktionsledet?

Det finns många orsaker till att en stor andel frukt och grönsaker produceras, men inte hamnar på våra matbord. Ett av dem är handelns och konsumenternas krav på att frukt och grönsaker ska se fina ut. Jämna till färgen, formen och storleken och utan någon skråma. Så är man van vid att se frukt och grönt exponeras i butikerna och det är det som förknippas med kvalitet.

Men går allt i soporna?

Nej, inte allt - svensk livsmedelsindustri och vissa restauranger och storhushåll använder sig ibland av sortiment som ser annorlunda ut, en del går till djurfoder, biogas, läggs på deponi, framförallt i utlandet, eller plöjs ner redan på åkern.

Vi måste lära oss att det inte är fel på varken smak eller hållbarhet på frukt och grönsaker med annorlunda form, färg eller storlek, att ta tillvara på dessa är positivt för miljön i många aspekter - positivt för hushållning med vatten, för privatekonomin och för den globala livsmedelsförsörjningen på sikt. Klart är att mat som produceras för humankonsumtion men som inte når våra magar är ett enormt slöseri. 

Det som många konsumenter inte känner till är att när du kastar en avokado så kastar du samtidigt 200 liter vatten, det är den mängd vatten som krävs för att producera avokadon. FNs livsmedelsorganisation FAO räknar med att det går åt cirka 2000-5000 liter vatten per dag för att producera mat till en person. Då år det ju oklokt att sortera bort frukter och grönsaker som inte håller sig till standardformen.

Hur hänger matsvinnet ihop med en hållbar utveckling?

En hållbar utveckling innefattar hur vi arbetar med miljö, ekonomi och sociala frågor och där ingår även arbetet med att minska matsvinnet.

Hur stort är det totala matavfallet per år i Sverige?

Totalt i Sverige har vi uppskattningsvis en miljon ton matavfall per år och livsmedelsbutikerna står för ungefär 5 procent, alltså cirka 50 000 ton, av detta avfall. Därför är det viktigt att vi i alla led tar ansvar för att minska svinnet – från produktion, i butik och att även du som konsument tar till vara de produkter som du handlar. Gör en restfest till exempel – här på coop.se finns tips om hur du lagar till härliga maträtter av resterna du har i kylen.

Hur stor är Coops matsvinn/matavfall i butik?

Cirka 2 procent av den totala omsättningen.