5 varor som är extra viktiga att byta till eko

Vill du börja äta mer ekologiskt? Vi listar de 5 viktigaste varorna att byta ut – de som gör skillnad för både dig och omvärlden.

Känns det som ett stort steg att byta ut hela kundkorgen på en gång, så ta en vara i taget. Börja med produkter i din vardag och låt de ekologiska alternativen fylla kylskåpet efterhand. Men det finns några varor som är extra viktiga att byta:

Bananer och vindruvor
Bananer och vindruvor växer i tropiskt klimat där det används en hel del bekämpningsmedel. Tänk på att även russin är vindruvor, bara i en lite annan version.

Mjölk
Kor på ekologiska lantbruk äter gräs och klöver från ängarna runt gården. Det gör skillnad på mjölken de producerar. Men skillnaden i pris är däremot inte så stor, för bara några kronor extra kan du välja ekologiska mejerivaror.

Kaffe
Kaffe växer också i tropiskt klimat där det används en hel del bekämpningsmedel. Byt till eko, så gör du skillnad för både människor och natur.

Kött
Ekologiskt kött kommer från djur som haft det bra och fått utlopp för sitt naturliga beteende. Väljer du ekologiskt kött bidrar du till friskare vatten, gladare djur. Finns inte ekologiskt kött, är kött från svenska djur som betat utomhus ett bra alternativ.

Potatis
Potatisen är en populär gröda i Sverige. Väljer du ekologisk potatis gör du en stor insats både för dig själv och vår svenska natur.

Vad äter du mycket av?
Äter du mycket pasta och spannmål? Då är det kanske dessa varor du ska börja med att byta ut till ekologiskt? Liksom potatis är pasta ett vanligt tillbehör till middagen.

Tycker du att det är svårt att hitta ekologiskt i butiken? På Coop har vi gjort det enkelt för dig genom att samla allt under vårt varumärke Änglamark. Dessutom finns självklart KRAV och andra märkningar. Här hittar du en lista över alla märkningar och vad de betyder.