julskinka

Ekologisk julskinka

Nedräkningen inför julafton har börjat. Då tar vi ett fast grepp om skinkan och svarar på frågor, visar film och tipsar om saftiga recept.

KRAV-certifierade grisar, en hållbar affärsidé

Träffa Sveriges ekohjältar. Anders Karlsson, på Tjuvsta Gård utanför Enköping, föder upp cirka 1500 grisar enligt KRAV:s regler. Att köttet är KRAV- certifierat innebär att inga kemiska bekämpningsmedel används och djuren får ekologiskt foder som har producerats på gården. Djuren får också större utlopp för sitt naturliga beteende.
 

10 frågor och svar om julskinkan


Vad har ni för olika sorters julskinka och hur gör man för att få den riktigt saftig? Här är era 10 vanligaste frågor och svar om julbordets mest omtyckta rätt.

1. Säljer ni BARA svensk julskinka?

Ja. Julskinkan som Coop säljer är av svensk råvara. Det finns kokt, rimmad, rökt kokt och rökt rimmad och färdigkokt griljerad julskinka. Coops egen julskinka kommer att säljas under varumärkena Coop, Coop Änglamark och X-tra. Övriga varumärken för julskinkan är Scan, Hälsinge Stintan (gårdsgris) Havor (gotländsk gårdsgris) och Bröderna Nilsson. Det betyder alltså att vi bara säljer svensk hel julskinka.

2. Jag vill köpa KRAV-märkt julskinka, finns det i era butiker?

Nej, vi har ekologisk skinka gjord på KRAV-certifierad skinkråvara, men den är inte märkt med KRAV eftersom skinkan innehåller nitrit. Nitrit är ett vanligt konserveringsmedel som gör att bakterietillväxt förhindras och är godkänt av Livsmedelsverket. Titta efter Änglamark ekologisk julskinka.

3. I vilken butik kan jag köpa ekologisk julskinka?

Änglamarks ekologiska julskinka ska finnas i sortimentet i våra butiker. Prata med personalen om du inte hittar skinkan.

4. Varför är det så mycket spad i förpackningen på den kokta julskinkan?

Vid tillagningen så kokas skinkan direkt i förpackningen/påsen, då ingår spadet i påsen. Sammansättningen i skinkorna skiljer sig även när det gäller fetthalt och vikt vilket gör att mängden spad kan variera i förpackningarna.

5. Hur länge håller den frysta julskinkan?

Är julskinkan köpt fryst så är det bäst före-datum som gäller om den fortsätter vara fryst. I och med att man tinar julskinkan blir hållbarheten ungefär densamma som om produkten skulle ha varit färsk.
Vid kokt skinka: Ju längre tid skinkan står framme i rumstemperatur desto kortare blir hållbarheten. Visst kan man ha skinkan framme någon timme vid något tillfälle utan att den blir dålig eller farlig att äta, men det bästa är att skära upp det man planerar att äta och lägga resten av skinkan i kylskåpet.

6. Från vilken gård eller gårdar kommer era julskinkor?

Råvaran till Änglamarks julskinka kommer från en grupp av gårdar, se www.jordpatrynet.se. Vi har även gårdsjulskinka från Havor på Gotland och Hälsinge Stintans gårdsjulskinka från Holmsbergs Gård, övriga kommer från Svenska gårdar.

7. Ska man ugnsbaka eller koka julskinkan?

Skinkan som ugnsbakas får en saltare smak och en annan struktur i köttet än den kokta varianten. Viket man väljer är en smaksak men vill man göra dopp i grytan behöver man koka skinkan för att få till ett bra spad.

8. Vilken innertemperatur ska julskinkan ha när den är klar?

Ugnsbakad julskinka blir saftigast om den tillagas på lägre temperatur, cirka 125 grader. Skinkan är klar när innertemperaturen är 70-80 grader. Kokt julskinka är klar när innertemperaturen är 70 grader, se till att koka den på svag värme.

9. Tips på rolig griljering till julskinkan?

Behåll senapen och äggulan men våga krydda med exempelvis kryddnejlika, kryddpeppar, rivet apelsinskal, honung eller torkad salvia. Strö gärna flagad eller hackad mandel över griljeringen innan du stoppar in den i ugnen.

10. Vad gör jag med resterna från julskinkan?

Gör en god pizza. Annars en tunnbrödrulle med finhackad, stekt lök, tärnad julskinka och riven ost som stoppas i ugnen till osten smält.

Griljera din skinka

 

Relaterat innehåll

Nu bygger vi om

Logga in på figuren uppe till höger för att komma till Mitt Coop och se din personliga information.

Vad mer är nytt?

Logga in
Logga in

Logga in och samla dina butiker här
Då har du öppettider, reklamblad och annat viktigt alltid nära till hands.

Logga in


Logga in så kommer du åt dina listor i appen när du ska handla och delar dem automatiskt med alla i ditt hushåll. Smart!