10 tips för en mer hållbar matkonsumtion

Det är inte svårt att bli en hållbar konsument. Det mesta går att förändra i vardagen - vi har 10 enkla tips som gör skillnad.

1. Undvik att slänga mat

Handla inte mer än du behöver. Använd rester till lunchlåda. Och lita inte blint på bäst-före-datum. Kläm, lukta och smaka innan du slänger. 

2. Anpassa maten efter säsong

Det är klimatsmart, och dessutom billigare. 

3. Välj ekologiskt

Inte bara för din egen skull, utan för den biologiska mångfalden och för att de människor som odlar maten du äter ska slippa exponeras för hälsofarliga bekämpningsmedel.

4. Minska köttkonsumtionen

Nötköttet är den största miljöboven av alla, köttindustrin producerar otroliga mängder växthusgaser. Hitta andra mättande proteiner att fylla tallriken med emellanåt, till exempel bönor, linser eller tofu.

5. Köp miljömärkt fisk

Havet, och alla som bor där, är utsatta för stora påfrestningar. Coop säljer bara fisk som fångats eller odlats enligt gällande lagar och regler. Vi säljer heller inte fisk från bestånd som är starkt hotade eller mycket känsliga för fiske.

6. Stöd företag med schysta arbetsvillkor

Till exempel genom att köpa märkningar som Fairtrade.

7. Var aktiv

Våga fråga om ursprung, arbetsvillkor, transporter och olika tillsatsämnens betydelse för miljö och människa. Ställ krav. Både i din butik och på producenterna.

8. Den största transportpåverkan är resan till och från butiken

Att alla konsumenter tar sin egen bil till och från affären för att köpa kaffe påverkar faktiskt miljön mer än transporten från kaffeplantagen till Sverige. Fundera en extra gång innan du sätter dig i bilen – kanske går det lika bra att cykla eller ta en promenad till butiken?

9. Var klimatsmart i köket

Använd vattenkokare och mikrovågsugn, utnyttja eftervärme och köp energieffektiva vitvaror.

10. Förvara maten rätt och svalt

Förvara mjölk, kött och fisk där det är som kallast i kylen och grönsaker och frukt där temperaturen är högre. Rekommenderade temperaturer: Kyl: +5°C. Frys -18°C.