Vörtkuvertbröd
  • Tid 35 min + 2 tim 15 min jästid
  • Ugn 200º

Vörtkuvertbröd

5 (1 betyg)

  • Tillagningstid 35 min + 2 tim 15 min jästid
  • Ingredienser 9
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

20 stycken
  • 25 g smör
  • 1 påse vörtmix (kryddblandning)
  • 1 dl mörk sirap
  • 33 cl mörkt öl
  • 25 g jäst
  • 0.5 dl russin
  • 5 dl rågsikt (ca 300 g)
  • 5 dl vetemjöl (ca 300 g)
  • mörk sirap att pensla med
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Smält smöret i en kastrull. Tillsätt kryddor, sirap och öl. Värm till 37°. Smula ner jästen i en bunke eller degblandare. Tillsätt lite av degvätskan och rör tills jästen löst sig. Häll i resten av degvätskan, russin och hälften av mjölet lite i taget under omrörning. Arbeta degen 5 min och tillsätt resten av mjölet. Arbeta degen 5 min med maskin eller 10 min för hand. Låt degen jäsa under bakduk ca 1½ tim.

  2. 2

    Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i 20 bitar. Forma till runda bollar och lägg i insmorda små formar eller i muffinsplåt. Låt jäsa ytterligare 45 min.

  3. 3

    Grädda mitt i ugnen 12–15 min. Pensla bröden med sirap direkt när de kommer från ugnen. Låt kallna i sina formar.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar