Semlor med hemgjord mandelmassa
  • Tid 40 min + 1,5 timme att jäsa
  • Ugn 225º

Semlor med hemgjord mandelmassa

3.05 (21 betyg)

Med saftig kardemummadoftande bulle, luftigt vispad grädde och hemgjord läcker mandelmassa. Så himla gott!

  • Tillagningstid 40 min + 1,5 timme att jäsa
  • Ingredienser 13
  • Ugnstemperatur 225º

Ingredienser

18 st
  • 3 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk mortlad kardemumma
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
Mandelmassa:
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1.5 dl florsocker
  • 2 msk vispgrädde
  • ca 0,5 finriven bittermandel
Till servering:
  • 3 dl vispgrädde
  • florsocker till garnering
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Värm mjölken till 37°. Smula ner jästen i en bunke och häll ner lite av mjölken. Rör tills jästen lösts upp och häll sedan på resterande mjölk.

  2. 2

    Häll i socker och kardemumma. Klicka ner smöret. Häll i mjölet lite i taget under omrörning. Arbeta till en jämn blank deg, ca 5 min. Låt jäsa under bakduk 1 timme.

  3. 3

    Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Skär i 18 bitar. Forma runda bullar med lätt mjölade händer. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30 min under bakduk.

  4. 4

    Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med lättvispat ägg. Grädda gyllene mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna på plåten. Rör ihop mandelmjöl, florsocker och grädde till en mandelmassa och smaka av med bittermandel. Vispa grädden fluffig.

  5. 5

    Skär av toppen på bullarna och gröp ur lite i mitten. Bred på mandelmassa och klicka på grädde. Lägg tillbaka locket och pudra med florsocker.

Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Hanna webbredaktör

    Till Sylvia: Till fyllningen används flytande vispgrädde. Till den färdiga bullen används vispad vispgrädde.

  • Sylvia

    Skall man vispa grädden till mandelmassan? Skall grädden vara ovispad till bullen?