Saffransbullar
  • Tid 30 min + 1 timme och 30 minuter jästid
  • Ugn 225º
  • Svårighetsgrad Medel

Saffransbullar

3.52 (40 betyg)

Variera och gör en butterkaka av saffransbullarna. Lägg dem tätt i en form och grädda ett par minuter extra.

  • Tillagningstid 30 min + 1 timme och 30 minuter jästid
  • Ingredienser 15
  • Ugnstemperatur 225º
  • Svårighetsgrad Medel

Ingredienser

30 stycken
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1.5 tsk hel kardemumma
  • 1 g saffran
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 12 dl vetemjöl, ev lite mer
Fyllning:
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 200 g riven mandelmassa
Pensling och garnering:
  • 1 uppvispat ägg
  • 1 dl hackad mandel
  • 1 dl pärlsocker
= finns i Coops ekologiska sortiment

Dela

Dela detta recept

Gör så här

  1. 1

    Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Rör ut jästen med vätskan i en bunke eller köksmaskin. Stöt kardemumma i en mortel. Tillsätt kardemumman, saffran, socker, salt, ägg och cirka 1 liter mjöl. Arbeta degen tills den blir blank, den ska vara ganska lös, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter med hushållsassistenten. Låt jäsa under bakduk minst 1 timme, gärna längre.

Fyllning

  1. 1

    Sätt på ugnen. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt med resten av mjölet. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en rektangel, cirka 25x50 centimeter. Bre ut smöret, strö ut socker och mandelmassa.

  2. 2

    Rulla ihop degen från långsidan, inte för hårt. Skär varje rulle i 15 bitar. Ställ bitarna med snittytan upp i en muffinsplåt eller på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk cirka 30 minuter.

Pensling och garnering

  1. 1

    Pensla bullarna med ägg, strö över mandel och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Degvätskan behöver inte vara 37 grader, den kan gärna vara kallare. Det viktiga är att den inte är varmare!
Sara Begner, Matkreatör, Coop

Dela

Dela detta recept

Sätt ett betyg

24 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Leila

    Har precis gräddat färdigt dessa bullar och Mums så goda de blev! Degen var väldigt kletig innan gäspning men blev lagom efter att man slängt i de 2 sista deciliterna mjöl :)

  • Åsa

    Tusan vilken kletdeg... Måste gjort nåt fel...? Hoppas bullarna blir goda i alla fall!

  • Lena Stigsdotter

    Goda bullar, men minskade socker, smör och mandelmassan i fyllningen.

  • musse

    snart ska de in i ugnen, å så spännande det ska bli....

Visa fler