Saffransbullar

Bild på Saffransbullar
30 minuter + 1 timme och 30 minuter jästid

Ingredienser

30 stycken
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1,5 tsk hel kardemumma
  • 1 g saffran
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 12 dl vetemjöl, ev lite mer

Fyllning:

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 200 g riven mandelmassa

Pensling och garnering:

  • 1 uppvispat ägg
  • 1 dl hackad mandel
  • 1 dl pärlsocker
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  • Ugn: 225º
  • 30 minuter + 1 timme och 30 minuter jästid

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Rör ut jästen med vätskan i en bunke eller köksmaskin. Stöt kardemumma i en mortel. Tillsätt kardemumman, saffran, socker, salt, ägg och cirka 1 liter mjöl. Arbeta degen tills den blir blank, den ska vara ganska lös, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter med hushållsassistenten. Låt jäsa under bakduk minst 1 timme, gärna längre.

Fyllning

Sätt på ugnen. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt med resten av mjölet. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en rektangel, cirka 25x50 centimeter. Bre ut smöret, strö ut socker och mandelmassa.

Rulla ihop degen från långsidan, inte för hårt. Skär varje rulle i 15 bitar. Ställ bitarna med snittytan upp i en muffinsplåt eller på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk cirka 30 minuter.

Pensling och garnering

Pensla bullarna med ägg, strö över mandel och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter.

Tips

Degvätskan behöver inte vara 37 grader, den kan gärna vara kallare. Det viktiga är att den inte är varmare!

Betyg (40 stycken)

  • Har precis gräddat färdigt dessa bullar och Mums så goda de blev! Degen var väldigt kletig innan gäspning men blev lagom efter att man slängt i de 2 sista deciliterna mjöl :)

    av Leila, 2 december 2015
  • Tusan vilken kletdeg... Måste gjort nåt fel...? Hoppas bullarna blir goda i alla fall!

    av Åsa, 29 november 2015
  • Goda bullar, men minskade socker, smör och mandelmassan i fyllningen.

    av Lena Stigsdotter, 1 februari 2015
  • snart ska de in i ugnen, å så spännande det ska bli....

    av musse, 23 december 2014

Kommentera receptet

Du måste logga in för att kommentera ett recept

Logga in
Logga in

Logga in och samla dina butiker här
Då har du öppettider, reklamblad och annat viktigt alltid nära till hands.

Logga in


Logga in så kommer du åt dina listor i appen när du ska handla och delar dem automatiskt med alla i ditt hushåll. Smart!