Krokankrona och kakor

Ingredienser

1 st
  • 500 g mandelmassa
  • 1 äggvita

Karamellmassa:

  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 krm ättiksprit (12 %)
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  • Ugn: 175-Grill

Krokanen är de stora festernas bordsprydnad och var det redan i antikens Grekland. Den har alltid räknats till sockerbagarens/konditorns mästarprov, men trots det ges här en chans även för andra att pröva detta festliga bakverk. Observera att det är ett tredagarsjobb!

En traditionell krokan består av tre våningar och blir då ca 60 cm hög. Kronan kan vara lagom att börja med. På bröllopsfester förr kunde kronan ha glass i mitten - en glasskupol kanske? Dessutom virades spunnet socker runt kronan.

Var gärna två som hjälps åt. Karamellmassan stelnar snabbt och det är viktigt att delarna står rakt för att man ska kunna bygga vidare. Det är lika gott och ser också festligt ut att servera kakorna separat, exempelvis till glass och sorbet. Skär dem t.ex. i kuber och förvara dem på en plåt med bakplåtspapper tills de ska serveras.

Rita upp mallar på bakplåtspapper. Använd t.ex. pepparkaksmått av ordinär storlek som mall till hjärtan. Ringarna kan vara 5-6 cm i diameter.

Till en krona behövs dessutom två större ringar, ca 15 cm i diameter. Kronan på bilden består av 2 stora ringar, 6 hjärtan och 8 små ringar.

Riv mandelmassan eller finfördela den i matberedare med metallkniven. Tillsätt äggvitan och blanda till en fast smet.

Spritsa ut smeten efter mallarna. Använd gärna lite grövre munstycke/tyll till de större ringarna. Låt figurerna torka på papperet till följande dag.

Grädda i mitten av ugnen, 175°, ca 15 min. Låt kakorna kallna och ligga till följande dag.

Om kakorna ska sättas ihop till krona, koka en karamellmassa. Mät upp socker, vatten och ättika i en liten, inte så hög kastrull. Sätt i en hushållstermometer och koka smeten till 150°C. Ställ då kastrullen i en större med sjudande vatten så att smeten inte stelnar.

Lägg den ena av de större ringarna på ett bakplåtspapp

Middagstips till mailen

Veckans recept

Vill du ha tips på veckans middagar varje vecka? Prenumerera här!

Bli först att lämna ett omdöme!

    Vad tycker du?

    Kommentera receptet

    Berätta för andra

    Eller logga in så blir det lättare att hålla reda på dina kommentarer och recept.

    Mitt Coop

    Logga in på Mitt Coop

    Logga in på Mitt Coop

    Logga in på Mitt Coop

    1. E-post

    2. Välj lösenord

    3. MedMera

    Skapa inloggning med e-postadress

    Fyll i din e-postadress så skickar vi ett meddelande med en aktiveringslänk. Klicka på länken i meddelandet för att fortsätta din registrering.
    Skapa användare

    Min Återbäring

    Mina butiker

    Mina erbjudanden

    Mina inköpslistor

    Mina recept

    Mina middagar

    Vecka 16

    Planera middagar V.16

    Utgå från ett färdigt förslag eller komponera din vecka själv.

    Lägg i inköpslistan

    Vecka 17

    Planera middagar V.17

    Utgå från ett färdigt förslag eller komponera din vecka själv.

    Lägg i inköpslistan

    Mina Idéer