Kalvstek i gryta
  • Tid 140 min

Kalvstek i gryta

2.58 (69 betyg)

  • Tillagningstid 140 min
  • Ingredienser 10

Ingredienser

4 portioner
  • 1 kg benfri kalvstek
  • 1.5 msk smör
  • 1 krm salt, efter smak
  • 1 krm peppar, efter smak
  • 2 gul lök, i klyftor
  • 2 dl varmt vatten
  • 6 dl sky och vatten
  • 0.5 köttbuljongtärning
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
= finns i Coops ekologiska sortiment

Dela

Dela detta recept

Gör så här

  1. 1

    Bind upp köttet med ett steksnöre. Värm matfettet i en stekgryta. Bryn köttet runt om. En långsam bryning ger vackrare stekskorpa än en hastig. Salta och peppra och lägg lökklyftor runt steken. Späd med hälften av det varma vattnet.

  2. 2

    Efterstek under lock ovanpå spisen. Späd under stekningen med resten av vattnet. Ös steken några gånger med skyn. Ungefärlig tid för efterstekning är ca 1,5 timme. Stick mot slutet in en köttermometer. När den visar 75ºC är köttet genomstekt. Eller prova med en sticka eller provnål, vilken ska kunna stickas in utan större motstånd.

  3. 3

    Tag upp steken och låt den vila medan såsen görs. Sila och mät upp skyn, tillsätt vatten och smulad buljongtärning. Vispa ut mjölet i lite av vätskan till en slät redning. Koka upp, rör ner redningen och koka 3-5 minuter. Tillsätt grädden och smaka av. Skär steken i tunna jämna skivor.

Dela

Dela detta recept

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar