Kålpudding i långpanna

1¢-2 timmar

Ingredienser

16 portioner

Risgrynsgröt:

  • 1,5 dl ris
  • 3 dl vatten
  • msk margarin eller smör
  • 0,5 tsk salt
  • 7 dl mjölk

Pudding:

  • 1 liter risgrynsgröt
  • 2,5 kg vitkål
  • 2 liter vatten + 2 tsk salt
  • 0,5 dl sirap
  • 2 msk soja, äkta
  • 1 kg blandfärs eller fläskfärs
  • 1 msk salt
  • 3 ägg
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 1 msk timjan, mejram eller oregano
  • 3 dl mjölk
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  • Ugn: 200-250º
  • 1¢-2 timmar

I rätter med både kål och färs händer det ibland att färsen blir rosa under gräddningen. Det är en naturlig färgförändring, som är helt ofarlig.

Koka gröten utan kanel och socker. Kan göras i förväg. Mät upp ris, vatten, fett och salt i en rymlig gryta. Koka upp och koka under lock på svag värme ca 10 min. Tillsätt mjölken, den större mängden om gröten ska svälla ovanpå spisen. Rör om.

Koka upp på nytt, passa så att det inte kokar över. Ställ sedan grytan, täckt med lock, på mycket svag värme så att gröten inte bränns. Låt gröten svälla utan omrörning ovanpå spisen ca 40 min eller i 100°C ugnsvärme ca 1 timme. Man kan också låta grytan stå på en tjock träskärbräda ca 1 1/2 timme eller längre. Koka upp gröten. Är den för tunn, koka den några minuter utan lock. Är den för tjock, späd med lite mjölk och rör om.

Klyv kålen, skär bort stocken och skär kålen i små bitar. Koka upp vattnet i en stor gryta, salta och lägg i kålen. Låt den koka ca 5 min. Häll av kokvattnet. Blanda den varma kålen med sirap och soja. Blanda färsen först med salt, sedan med gröt, ägg, peppar och ev smulad örtkrydda, den större mängden till fläskfärs. Späd med mjölk till en ganska lös färs.

Bred ut hälften av kålen i en ugnslångpanna (ca 30x40 cm). Lägg på färsen i ett jämnt lager och sist resten av kålen. Sätt in långpannan i 250ºC, mitt i ugnen. Sänk värmen till 200ºC och grädda ca 1 timme. Kålen blir lagom brynt och mer lättsmält än när den först bryns i fett.

Frystips: Låt kålpuddingen kallna i långpannan. Skär den sedan i portionsstora rutor. Förpacka dem i aluminiumfolie och plastpåsar eller i frysformar.

Middagstips till mailen

Veckans recept

Vill du ha tips på veckans middagar varje vecka? Prenumerera här!

Betyg (13 stycken)

  • Snabbt går det om man använder färdig gröt i "plastkorv".

    av Lindha, 27 januari 2015
  • Den här kålpuddingen slår alla kålpuddingar jag någonsin smakat. Den är GUDOMLIG! Jag blandar i hälften av kålen med köttfärsen resten lägger jag ovanpå. Jag använder malen kryddpeppar och ganska mkt sådant.

    av Matmamman, 27 maj 2014

Kommentera receptet

Kommentera receptet
Logga in
Logga in

Logga in och samla dina butiker här
Då har du öppettider, reklamblad och annat viktigt alltid nära till hands.

Logga in


Logga in så kommer du åt dina listor i appen när du ska handla och delar dem automatiskt med alla i ditt hushåll. Smart!