Hemavans äppelkaka
  • Tid 90 min
  • Ugn 175º
  • Svårighetsgrad Medel

Hemavans äppelkaka

3.59 (128 betyg)

En riktig äppeldröm, krämig och nötig med smak av kanel. Får vilken äppelkaksälskare som helst på fall.

  • Tillagningstid 90 min
  • Ingredienser 12
  • Ugnstemperatur 175º
  • Svårighetsgrad Medel
Superenkla äppelkakan Barnens favorit
Äppelpaj med mandelmassa Smakrik variant

Ingredienser

8 portioner
Pajdeg:
  • 2 dl havregryn eller vetekli
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 125 g smör eller margarin
Fyllning:
  • 5 grovrivna äpplen
  • 3 ägg
  • 1 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl hackade nötter, gärna sötmandel
  • 1.5 tsk mald kanel
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Blanda alla torra ingredienser till pajdegen. Finfördela fettet i mjölblandningen och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i en pajform med 26 cm diameter och ställ den i kylen ca 30 minuter.

  2. 2

    Bred ut äpplena över pajdegen. Förgrädda i mitten av ugnen 10 minuter.

  3. 3

    Vispa ihop äggen med strösockret och vaniljsockret. Rör ner crème fraichen och häll blandningen över äpplena. Strö över nötter och kanel. Grädda ytterligare ca 40 minuter.

Servering

Servera pajen ljummen med lättvispad grädde, vaniljsås eller glass.
Sätt ett betyg

20 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Birgitta Nordlund

    Bytte vetemjölet rakt av mot Finax glutenfria mjölmix. Hur bra som helst

  • Kerstin

    Den där måste provas - jag tror den är supergo'

  • Yvonne

    Jag har lagt rismjöl istället för vetemjöl- smask! Yogurt och Mozzarellaost istället för creme fraîche, som jag inte hade :)

  • Marre

    Hur kan man göra kakan glutenfri?

Visa fler