Brysselkålsgratäng med timjan
  • Tid 25 min + 20 min i ugnen
  • Ugn 200º

Brysselkålsgratäng med timjan

2.95 (59 betyg)

Brysselkål är ett litet måste på julbordet. Här serveras den i en härligt krämig gratäng.

  • Tillagningstid 25 min + 20 min i ugnen
  • Ingredienser 9
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

8 bufféportioner
  • 400 g brysselkål
  • 250 g steklökar
Timjansstuvning:
  • 2 msk smör eller olja
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 2.5 dl vispgrädde
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 tsk torkad timjan eller 2 msk hackad färsk timjan
  • 2 krm vitpeppar
= finns i Coops ekologiska sortiment
Beställ hem
Få receptet och varorna levererade direkt hem till dig

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 200°. Ansa brysselkålen och skala lökarna. Koka brysselkål och lök i saltat vatten 8 min.

Timjanstuvning:

  1. 1

    Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Rör hastigt så att smöret inte får färg. Häll i vattnet under vispning. Fortsätt hälla i grädden i en tunn stråle under vispning till en klumpfri sås. Smula i buljongtärningen och krydda med timjan och peppar. Låt puttra tills såsen tjocknat, fortsätt vispa.

  2. 2

    Lägg brysselkål och lök i en ugnsform och häll över stuvningen. Gratinera mitt i ugnen till fin färg, ca 20 min. Serveras varm eller ljummen.

Beställ hem
Få receptet och varorna levererade direkt hem till dig
Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Sophie

    Gjorde denna förra året till jobbet, blev mycket populär! Skippade timjan och hade ost uppe på, tror jag hade någon typ av örtkryddor /blandning, blev väldigt god i alla fall!

  • Sofie

    Jättegod gratäng som jag ska göra i jul igen!