Bagels

1 timme 20 minuter

Ingredienser

12 st
  • 5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 2 msk olja
  • 1 msk salt
  • 2 msk ljus sirap eller socker
  • 14 dl vetemjöl, gärna special

Kokning:

  • 4 liter vatten

Garnering:

  • 0,5 dl sesamfrö
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  • Ugn: 225º
  • 1 timme 20 minuter

Värm vattnet till 37°C (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, sirap eller socker och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg.

Låt degen vila övertäckt ca 15 minuter. Tag upp degen på mjölat bakbord och forma den till en längd. Dela den i det antal delar som receptet avser.

Utbakningen kan göras på 2 sätt: 1. Rulla ut varje del till en ca 25 cm lång rulle, smalare i ändarna. Forma rullarna till kransar och sno ihop ändarna väl, annars går skarven lätt upp. 2.Forma varje del till en rund bulle. Platta till den och stick ett finger genom degen mitt i bullen. Snurra den runt fingret så att det blir ett ganska stort hål.

Lägg kransarna på mjölat bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 30 minuter. Värm ugnen till 225°C.

Koka upp vattnet i en stor gryta. Lägg i max 20 kransar i taget och sjud dem ca 2 minuter på varje sida. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Strö ev över sesamfrö. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.

Middagstips till mailen

Veckans recept

Vill du ha tips på veckans middagar varje vecka? Prenumerera här!

Betyg (16 stycken)

Kommentera receptet

Kommentera receptet
Logga in
Logga in

Logga in och samla dina butiker här
Då har du öppettider, reklamblad och annat viktigt alltid nära till hands.

Logga in


Logga in så kommer du åt dina listor i appen när du ska handla och delar dem automatiskt med alla i ditt hushåll. Smart!