Bagels
  • Tid 80 min
  • Ugn 225º

Bagels

3.25 (16 betyg)

Bagels är ett judiskt högtidsbröd med anor från 1600-talet. Fyllda bagels är populär snabbmat som kommit till oss via USA. Genom att brödet kokas innan det gräddas blir det saftigt, trots att det är lite kompakt.

  • Tillagningstid 80 min
  • Ingredienser 8
  • Ugnstemperatur 225º

Ingredienser

12 st
  • 5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 2 msk olja
  • 1 msk salt
  • 2 msk ljus sirap eller socker
  • 14 dl vetemjöl, gärna special
Kokning:
  • 4 liter vatten
Garnering:
  • 0.5 dl sesamfrö
= finns i Coops ekologiska sortiment

Dela

Dela detta recept

Gör så här

  1. 1

    Värm vattnet till 37°C (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, sirap eller socker och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg.

  2. 2

    Låt degen vila övertäckt ca 15 minuter. Tag upp degen på mjölat bakbord och forma den till en längd. Dela den i det antal delar som receptet avser.

  3. 3

    Utbakningen kan göras på 2 sätt: 1. Rulla ut varje del till en ca 25 cm lång rulle, smalare i ändarna. Forma rullarna till kransar och sno ihop ändarna väl, annars går skarven lätt upp. 2.Forma varje del till en rund bulle. Platta till den och stick ett finger genom degen mitt i bullen. Snurra den runt fingret så att det blir ett ganska stort hål.

  4. 4

    Lägg kransarna på mjölat bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 30 minuter. Värm ugnen till 225°C.

  5. 5

    Koka upp vattnet i en stor gryta. Lägg i max 20 kransar i taget och sjud dem ca 2 minuter på varje sida. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Strö ev över sesamfrö. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.

Dela

Dela detta recept

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar