Olika svampar

Våra vanligaste svampar

De flesta svampar innehåller 85–90 procent vatten. De har lågt energivärde, men innehåller mycket av både protein och fibrer, och många mineral- och spårämnen.

Vildplockad svamp är en känslig färskvara som helst ska tas om hand samma dag. Odlad svamp däremot har bra hållbarhet om de förvaras rätt. Bäst mår de i en luftig papperspåse i kylen.

Bäst i butiken

Vit champinjon

Champinjon (Agaricus bisporus)

Världens mest odlade svamp och den vanligaste svampen i butikerna, eftersom den har en mild och god smak som passar till mycket.

Champinjoner får lätt stötmärken och bör hanteras varsamt. Den smakar mest när den är helt mogen, då hatten släpper från foten och skivorna blivit ljusbruna.

Skogschampinjon

Brun champinjon eller kastanjechampinjon (Agaricus silvaticus)

Kallas även trädgårds- eller skogschampinjon. Har en fylligare smak än den vanliga champinjonen, men används oftast på samma sätt.

Portabellasvamp

Portabella (Agaricus silvaticus)

En italiensk champinjonsort, som nu även odlas i Sverige. Egentligen en fullt utvecklad brun champinjon, med stor fjällig hatt. Smaken är kraftig, köttet torrt och fast. Portabella passar fint att steka eller grilla. Eller varför inte fylla hattarna med något gott och gratinera.

Ostronskivling

Ostronskivling (Pleurotus ostreatus)

Känns lätt igen då den växer och säljs i klasar/kolonier. Färgen är oftast gråbeige till ljusbrun och den är den näst mest odlade svampen i Sverige efter champinjonen. Ostronskivlingen är mild men ändå smakrik, och passar fint i grytor, såser och stuvningar, eller fräst tillsammans med grönsaker.

Shiitakesvamp

Shiitake (Lentinula edodes)

Namnet betyder eksvamp, och den kallas även för ekskivling eller ekmussling. Shiitake växer vilt på ekar i Japan och är idag en av världens mest odlade svampsorter. I Sverige odlas den bland annat i nedlagda gruvor i Kiruna, varför den även ibland kallas för Kirunasvamp.

Hatten är ca 5-10 cm, torr och lite luden. Gråbrun till rödbrun i färgen, med vita lameller.

Shiitaken har en lite sötaktig doft när den är mogen och smaken är rik och fint kryddig. Passar fint till omeletter och gryträtter.

Säkrast i skogen

Trattkantarell

Trattkantarell (Cantharellus tubaeformis)

Kommer sent på hösten och kallas därför även för höstkantarell. Växer i mossig barrskog över hela Sverige och har brun till brungul eller helt gul färg. Tunn trattformad hatt med tydliga strimlor/åsar på undersidan, längs med hatten och foten.

Trattkantarellen är en smakrik och mycket god matsvamp som passar bäst, precis som kantarellen, lätt smörstekt på en smörgås, eller i såser och grytor. Den är lätt att torka och spara till vinterns goda grytor och stekar.

Kantarell

Kantarell (Cantharellus cibarius)

Den mest klassiska svenska skogssvampen som nog de flesta av oss känner igen. Förekommer i hela Europa. Kantarellen har en god och aromatisk smak och kraftig, vackert gul färg. Kantareller säljs färska i säsong, men även torkade, eller konserverade resten av året.

Passar bäst att äta lätt smörstekta på en bit rostat bröd, i grytor eller stuvning.

Karljohansvamp

Karljohansvamp (Boletus edulis)

Med sin runda päronformade fot och bruna hatt är karljohan en eftersökt läckerhet. Finns i hela landet och växer både i löv- och barrskog. Färgen på hatten kan variera från ljust nötbrun till nästan brunsvart. Smaken är nötlik och den är utsökt stekt i olivolja och vitlök, men kan bli ännu mer smakrik torkad i tunna skivor. Kallas även stensopp.

Svart trumpetsvamp (Craterellus cornucopioides)

En av våra finaste matsvampar med sitt svarta trumpetliknade utseende. Hela svampen är ihålig och den växer under augusti och september både i lövskog och mossig barr- och blandskog. Precis som trattkantarellen står den ofta i rikliga klungor. Genom sin luftighet är den en av de bästa att torka och svärtan ger en extra krydda i maten.

Relaterat innehåll

Logga in
Logga in

Logga in och samla dina butiker här
Då har du öppettider, reklamblad och annat viktigt alltid nära till hands.

Logga in


Logga in så kommer du åt dina listor i appen när du ska handla och delar dem automatiskt med alla i ditt hushåll. Smart!