Anna-Kajsa Lidell – Beat Food for Progress

Anna-Kajsa Lidell är livsmedelsinnovatör och utvecklingsstrateg. Hon har startat ”Beat Food for Progress” som är ett företag med en produkt och strategi vars syfte är att skapa god miljö, hälsa och för att trygga maten till en växande befolkning, lokalt och globalt.

Bönmassan "Beat" är en ny basingrediens som enbart består av ekologiska bönor. Genom att byta ut en del av köttet mot bönmassan Beat, i hamburgare, köttfärssås och andra kötträtter får vi en produkt som reducerar den klimatpåverkan som köttkonsumtionen innebär. Beat används också som berikare i bröd, kakor, soppor, såser och vegetariska produkter, vilket bidrar till en starkt ökad grönsakskonsumtion.

Genom att byta 50% av köttet mot böna minskar vi vår klimatpåverkan med nästan lika många procent. Om 100 människor väljer en Beatburger 150g istället för sin normala hamburgare med 100% kött minskar vi våra utsläpp med lika mycket som 1 villa släpper ut på ett helt år.

35 000 skolbarn har ätit sin första Beatburger i skolan. 70% av barnen vill ha den igen. Ett tiotal kommuner serverade Beatburgern inför Earth hour.

Idag har flera kommuner, bland annat Härryda och Alvesta, ersatt köttet i köttfärssåsen och pannbiffen med 30-50% Beat.

Beat är ett genialiskt enkelt sätt att få människor att äta mindre kött och mer vegetarisk mat. En vardaglig produkt som har potential att få stor spridning via hemmen, skolor, restauranger snabbmatkedjor och som tilltalar alla åldrar. Beat Food for Progress driver samtidigt etableringen av nya svenska hållbara jordbruksprodukter.

Beat möjliggör för oss alla att konsumera hållbarare utan att göra avkall på det vi gillar.

Webbplats: eatbeat.se


Dela på Facebook

Övriga finalister:

  • Nina Forsberg, Maria Andersson och Björn Almér startade Barista Fair Trade Coffee, Skandinaviens första etiska coffeshop.
    Läs mer om Barista

  • I grundskolan i Örebro kommun har kostcheferna skapat plattformen Smartare mat i syfte att minska matsvinnet.
    Läs mer om Smartare mat

  • Way Out West präglas av ett resurssnålt tänk när det gäller allt från avfallshantering och resursförbrukning till resor, boende och ekologiskt mat.
    Läs mer om Way Out West